today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις στην Ουκρανία. Συνεχής ενημέρωση

Η άφιξη των σκληροπυρηνικών μισθοφόρων από την Τσεσενία στη Μαριούπολη αποτυπώνει την πρόθεση του προέδρου Πούτιν στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στα περίχωρα της Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Σκληρές μάχες μαίνονται στο κέντρο της Μαριούπολης, αλλά και στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Κίεβο. Τουλάχιστον 816 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με αμείωτη ένταση οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν ουκρανικές πόλεις στρατηγικής σημασίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί σε διάφορα μέτωπα εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών, οι οποίοι διεξάγουν και μάχες ελιγμών στην ύπαιθρο. Οι μεγάλες πόλεις βομβαρδίζονται και πλήττονται σχολεία, θέατρα και συγκροτήματα κατοικιών.

Σκληρές μάχες με άρματα μάχης και αυτόματα όπλα διεξάγονται στο κέντρο της Μαριούπολης, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ανέφερε ότι έχει καταστραφεί το 80% των κτηρίων. Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η Ρωσία θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί τη χερσαία επίθεση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η προέλαση στην ουκρανική πρωτεύουσα έχει βαλτώσει.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας πως τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω πρόοδο την Παρασκευή. Ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν θέματα προμήθειας τροφίμων και καυσίμων και προβλήματα επικοινωνιών.

Στο Κίεβο, βομβαρδισμός συγκροτήματος κατοικιών σημειώθηκε την Παρασκευή δίπλα σε σχολεία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 19 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 4 παιδιά, ενώ περίπου 100 ένοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο αναπληρωτής αρχηγός των χερσαίων ουκρανικών δυνάμεων Αλ. Γκρουζέφσκι ανέφερε ότι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους σε δύο περιοχές από όπου μπορούν μόνο με ρουκέτες να πλήξουν το Κίεβο. Δυστυχώς, όπως είπε, δεν μπορούν να αποτρέψουν τις πυραυλικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει πλέον ένα πολύ ισχυρό σύστημα αεράμυνας πάνω από την πόλη, αλλά δεν μπορούν να αποφευχθούν τα θραύσματα, που τις προηγούμενες μέρες έπληξαν κατοικημένες περιοχές.

Συνολικά 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι δημοτικές αρχές του Κιέβου στο Telegram. Οι τραυματίες ανήλθαν στους 889, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν σταθμό επισκευής αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου της Λβιβ στα δυτικά, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν αναφορές για έναν τραυματία.

Οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς η επίθεση σημειώθηκε 10 χλμ από το κέντρο της πόλης Λβιβ, που φιλοξενεί τους περισσότερους εσωτερικούς πρόσφυγες από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Πάνω από 200.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έως τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο.

Η εισαγγελία ανέφερε μέσω Telegram ότι άλλα 140 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Το Reuters δεν μπορούσε άμεσα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ.

«Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες στις περιοχές της πρώτης γραμμής όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μέσω διαδικτύου, ο ίδιος δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ενώ ανέφερε τις πόλεις Μαριούπολη, Μικολάιφ, Χερσώνα και Ίζιουμ ως επίκεντρα της ρωσικής επίθεσης.

Την ίδια ώρα, ο Ανατόλι Κούρτιεφ, αντιδήμαρχος της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι χθες 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στα προάστια της πόλης.

Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών.

Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάι Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης.

«Συνεχίζουμε να μετράμε, αλλά είναι αδύνατον να ξέρουμε λόγω της κατάστασης των πτωμάτων», δήλωσε ένας διασώστης.

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς δήλωσε, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι αυτή η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Ο βομβαρδισμός γίνεται με μεγάλη ταχύτητα για να ενεργοποιηθεί το σύστημα του αντιαεροπορικού συναγερμού», δήλωσε σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Ukraïnska Pravda.

Το Μικολάι και η περιοχή του αποτελούν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και ρωσικών βομβαρδισμών. Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας διότι είναι ο τελευταίος κόμβος πριν από την Οδησσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ