today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

“Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να φύγει η ανεύθυνη κυβέρνηση”, λέει η Θ.Φωτίου

“Στις εξαγγελίες του ο Πρωθυπουργός δεν πήρε κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη βάση τους, να συγκρατήσει δηλαδή την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα”, αναφέρει σε δήλωσή της η Θ. Φωτίου, τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι:

“Αναφέρθηκε στο διάγγελμά του στην ενίσχυση των μεσαίων στρωμάτων που έχει φτωχοποιήσει από την κακή διαχείριση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Αγνοεί φαίνεται ότι 1,7 εκ. νοικοκυριά σε σύνολο 4,1 εκ. (40% του πληθυσμού) πληρώνουν πάνω από το μισό τους εισόδημα σε έξοδα στέγης (ενοίκιο ή δάνειο, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση ή ψύξη), όταν ο πληθυσμός που βρίσκεται σε ανάλογη ανάγκη στην Ευρώπη είναι 9,2%.

Γι αυτό στην Ελλάδα είναι εγκληματικό να μην αυξάνεται τώρα ο κατώτατος μισθός στα 800 €, όταν τα εισοδήματα των Ελλήνων είναι στην τρίτη χειρότερη θέση της Ευρώπης μετά την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Εκεί όμως που προφανώς ο Πρωθυπουργός δεν έχει καμία γνώση και κατανόηση είναι για τα αδύναμα και ευάλωτα νοικοκυριά.

· Δεν πήρε κανένα μέτρο για τους άνεργους.

· Την «εξοικονόμηση» των δημοσιονομικών του κράτους την εξάντλησε στους 200.000 ανασφάλιστους υπερήλικες και ανάπηρους που τους έδωσε εφάπαξ μόνο 200 €, όταν το επίδομά τους, το μόνο τους εισόδημα για να ζήσουν, είναι 330 έως 370 €, και για τους οποίους επανειλημμένα είχαμε ζητήσει διπλασιασμό του επιδόματος για τους μήνες της κρίσης.

· Όμως, και για τις οικογένειες με παιδιά που παίρνουν το ΕΕΕ (πρ. ΚΕΑ), η καταβολή, για το Πάσχα, 1,5 επιδόματος παιδιού, καταλήγει δώρο άδωρο. Διότι το επίδομα παιδιού θεωρείται εισόδημα και αφαιρείται από το ΕΕΕ, όπως έγινε πρόσφατα με τον λάθος υπολογισμό από την ΗΔΙΚΑ. Ζητάμε τουλάχιστον αυτή η εφάπαξ παροχή να μη συνυπολογιστεί στο εισόδημα.

Δυστυχώς οι παροχές αυτές, δεν συνιστούν ουσιαστική ενίσχυση, ούτε για τα αδύναμα νοικοκυριά, ούτε για τα μεσαία στρώματα. Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του ελπίζουν φαίνεται ότι οι εξουθενωμένοι πολίτες, που βλέπουν εδώ και καιρό το εισόδημά τους να μην φτάνει για να για να βγάλουν το μήνα, την ίδια στιγμή που τα δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων χορεύουν μπρός στα μάτια τους, θα τα υποδεχτούν ως «καλύτερα από το τίποτα».

Είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει αυτή η ανεύθυνη κυβέρνηση, που δεν μπορεί ούτε γνωρίζει πώς να στηρίξει την κοινωνία. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ