today-is-a-good-day
20 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Να μην υπάρξει κανένα παραθυράκι στο σύστημα των κυρώσεων

«Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ο δυτικός κόσμος και η δυτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψουν κανένα παραθυράκι στο σύστημα των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Voice of America» στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ερωτώμενος για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και για την ασφάλεια των ομογενών, δήλωσε ότι «παρότι ζητήσαμε να αφήσουν αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη Μαριούπολη, μέχρι στιγμής, καμία κατάπαυση του πυρός δεν έχει γίνει από τον ρωσικό στρατό».

Όσον αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα μας, τι μπορεί να περιμένουν αλλά και πού πηγαίνουν μετά την άφιξή τους, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν αφιχθεί, ένας μικρός αριθμός συγκριτικά με άλλες χώρες.

«Οι περισσότεροι που έχουν έρθει μέχρι στιγμής είναι άτομα που έχουν ήδη συγγενείς ή φίλους που μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Οπότε δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της συριακής κρίσης και έχουμε αρκετές υποδομές, έχουμε αρκετή γνώση και δυνατότητες να τους φιλοξενήσουμε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την απορρόφηση των εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πρόβλημα τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που έρχονται από την Ουκρανία. «Δεν είναι η ίδια περίπτωση με ανθρώπους που έρχονται από άλλα μέρη του κόσμου», είπε και αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως «σίγουρα οι Ουκρανοί μπορούν αμέσως να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας».

Τέλος, τόνισε ότι οι πρόσφυγες αποτελούνται κυρίως από γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι προστατεύονται πιο εύκολα από το ευρωπαϊκό σύστημα. «Είναι ένα βαρύ φορτίο αλλά όχι μία αδύνατη αποστολή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ