today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Ανάγκη προστασίας της ελληνικής μειονότητας της Μαριούπολης που δοκιμάζεται σκληρά

Η ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Αμπντούλα Σαχίντ, στη Νέα Υόρκη, χθες το βράδυ, Τετάρτη 16 Μαρτίου.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον κ. Σαχίντ για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι σταθερά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των ανεξάρτητων κρατών και ενάντια σε κάθε χρήση ή απειλή χρήσης βίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Μαριούπολης, που μετρά αιώνες παρουσίας στην περιοχή και τώρα δοκιμάζεται σκληρά.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ το θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, με το οποίο η Ελλάδα -πάγια και σταθερά- είναι ταυτισμένη. Όπως υπογράμμισε, μέρος του διεθνούς δικαίου είναι και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS, η οποία δεσμεύει 168 κράτη και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ