today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Η UNESCO θα παράσχει σε δημοσιογράφους κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα

Η UNESCO θα προμηθεύσει μια πρώτη παρτίδα από 125 κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα με τη λέξη «Τύπος» («Press») ώστε «όσο το δυνατόν περισσότεροι δημοσιογράφοι, που επιχειρούν στην Ουκρανία, να έχουν αυτό το ζωτικής σημασίας εξοπλισμό», ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ στο πλαίσιο εκτάκτων μέτρων για την προστασία των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτή τη σύγκρουση.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί πέντε δημοσιογράφοι – τρεις Ουκρανοί, ένας Γαλλοϊρλανδός και ένας Αμερικανός.

«Καθημερινά οι δημοσιογράφοι και το σύνολο των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην Ουκρανία για να ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό και ολόκληρο τον κόσμο για την πραγματικότητα αυτού του πολέμου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της UNESCO.

«Χιλιάδες δημοσιογράφοι εργάζονται στο πεδίο στην Ουκρανία, συχνά χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας ή την απαραίτητη εκπαίδευση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ουκρανούς δημοσιογράφους που ασχολούνταν άλλοτε με τοπικά θέματα και οι οποίοι γίνονται ξαφνικά πολεμικοί ανταποκριτές χωρίς να είναι προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που διατρέχουν», αναφέρει ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).

Η UNESCO ανακοινώνει πως «θα παράσχει μια πρώτη παρτίδα από 125 κιτ ατομικού εξοπλισμού προστασίας που αποτελούνται από αλεξίσφαιρα γιλέκα με τη λέξη ‘press’ και κράνη».

«Οι προηγούμενες εμπειρίες δημοσιογραφίας σε εμπόλεμη ζώνη το έχουν αποδείξει: ο ποιοτικός ατομικός εξοπλισμός προστασίας μπορεί να σώσει ζωές. Γι’ αυτό η UNESCO θα ενεργήσει μαζί με τους εταίρους της ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι δημοσιογράφοι που επιχειρούν στην Ουκρανία να έχουν αυτό το ζωτικής σημασίας εξοπλισμό», εξηγεί η Οντρέ Αζουλέ.

Ο εξοπλισμός θα διανεμηθεί στους δημοσιογράφους «από την ερχόμενη εβδομάδα» με τη μεσολάβηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) από το κέντρο τους για την ελευθερία του Τύπου στο Λβιβ, και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (FIJ).

Ένα άλλο μέτρο της UNESCO θα είναι η εκπαίδευση δημοσιογράφων για να επιχειρούν σε πολεμικές ζώνες. «Η UNESCO μεταφράζει στα ουκρανικά και διαθέτει σε άλλες γλώσσες εγχειρίδια εκπαίδευσης δημοσιογράφων σε ‘εχθρικά περιβάλλοντα’, τα οποία έχει συντάξει από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ θα οργανώσει επίσης «πρακτική ονλάιν εκπαίδευση» αφιερωμένη στα εχθρικά περιβάλλοντα και στα ψυχικά τραύματα, σε σύμπραξη με τους FIJ και RSF.

Η UNESCO θα συγχρηματοδοτήσει εξάλλου την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε από την εθνική ένωση των δημοσιογράφων της Ουκρανίας — μια χρηματοδότηση που θα επιτρέψει «οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο πεδίο να μπορούν να επικοινωνούν με επαγγελματίες 24 ώρες το 24ωρο».

Η UNESCO εργάζεται αυτή τη στιγμή με τη FIJ «για να μεταφέρουν τις δύο ομοσπονδίες των ουκρανών δημοσιογράφων σε γραφεία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» ώστε αυτές «οι ομοσπονδίες να μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν πρακτικά όλους τους δημοσιογράφους της Ουκρανίας και αυτούς που διέφυγαν προς γειτονικές χώρες», προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ