today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Η ολιστική απάντηση Μητσοτάκη στο πρόβλημα της ακρίβειας

«Ομπρέλα» προστασίας στη μεσαία τάξη και στους οικονομικά ασθενέστερους, που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, άνοιξε ο Πρωθυπουργός με την ανακοίνωση ενός γενναιόδωρου πακέτου, ανάσχεσης των ανατιμήσεων.

Του Κώστα Πασίση

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, για το ίδιο θέμα, μεε ένα βίντεο του, ξετύλιξε το δικό του …φιλολαϊκό αφήγημα, που θύμισε ολίγον από Τσίπρα του …2015.

Η χθεσινή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίθηκε αναγκαία να γίνει επειδή η ακρίβεια μέσα σε λίγους μήνες  σχεδόν «ισοφάρισε» το χειροπιαστό έργο της κυβέρνησης, που διατηρεί τη ΝΔ πρώτο κόμμα στο πολιτικό σκηνικό με διψήφια διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν τρία χρόνια μετα τις εκλογές.

«Ξέρω  ότι τα όσα πετύχαμε επί σχεδόν τρία χρόνια, μειώνοντας φόρους και εισφορές και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, πολιορκούνται τώρα από την ακρίβεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πρόβλημα της ακρίβειας ο Πρωθυπουργός απάντησε ολιστικά. Διέθεσε ένα γενναίο πακέτο στήριξης που περιλαμβάνει όλες τις «εστίες» του προβλήματος, όπως  ρεύμα, καύσιμα, προϊόντα.

Η κυβέρνηση προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες προβαίνει σε  «μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης Μέτρα που θα ισχύσουν για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Το δεύτερο βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει στον κόσμο  ο πρωθυπουργός με το έκτακτο διάγγελμα του είναι  ότι γνωρίζει την αγωνία του και δε ζει σε άλλο …κόσμο.

«Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Την αγωνία όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης», τόνισε δείχνοντας ότι έχει πλήρη γνώση τι ακριβώς συμβαίνει έξω από το Μαξίμου.

Και ότι εξάντλησε  κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού με το 1,1 δις ευρώ που ρίχνει στην αγορά.

«Σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.  Όμως, δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση», επεσήμανε στέλνοντας και ένα μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Σύγκρουση με την αισχροκέρδεια 

Από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού κρατάμε επίσης ότι αναγνώρισε ότι οι  μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια επιτείνει το πρόβλημα. Γι αυτό όπως υπογράμμισε το προαναφερθέν «πακέτο» βοήθειας, πλαισιώνεται «από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού».

Η αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, που προφανώς δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη της για το θέμα…

Από το χθεσινό θετικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώσαμε άλλη μια φράση-κλειδί.

«Είναι ώρα-είπε- η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της. Ελπίζω ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε για το θέμα».

Στην προκειμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτακης έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να βάλει φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αν παραστεί ανάγκη να συγκρουστεί με συμφέροντα…

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου. Ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε στα social media, ένα βίντεο, με προεκλογικό …υλικό,   ζητώντας «μέτρα για την ακρίβεια τώρα, για να μείνει η κοινωνία όρθια».

Στο βίντεο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατώτατο μισθό 800 ευρώ…

Το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας το κυβερνητικό πακέτο ενίσχυσης ανέφερε ότι τα μέτρα έρχονται με καθυστέρηση, ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για μέτρα κοροϊδία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ