today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Ο ΥΕΘΑ για την αποζημίωση νυκτερινής εργασίας στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που το ΥΠΕΘΑ διαβίβασε στο υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό των ωρών νυχτερινής απασχόλησης σχετικά με τη χορήγηση αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έχει γίνει αποδεκτό, με την αιτιολογία της μη επάρκειας των πιστώσεων.

Εξάλλου αναφορικά με την άδεια πατρότητας οι νέες διατάξεις του άρθρου 27 του ν.4808/2021 (Α’ 101) έχουν απευθείας υποχρεωτική εφαρμογή στο υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα στρατιωτικό προσωπικό, δυνάμει του άρθρου 25 του ως άνω νόμου και ως εκ τούτου, το δικαιούμενο στρατιωτικό προσωπικό δύναται να αιτηθεί την εν λόγω δεκατετραήμερη (14) άδεια, το χρονικό διάστημα εξάντλησης της οποίας γίνεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 26 και 27 του ιδίου νόμου.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Άδεια πατρότητας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας- Αποζημίωση νυχτερινής εργασίας στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα της αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας και τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Το μισθολόγιο των στρατιωτικών είναι ειδικό και προβλέπει με την παράγραφο Δ’ του άρθρου 127 του ν.4472/2017, τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης αναγνωρίζοντας ότι τα στελέχη, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της αποστολής τους, προσφέρουν εργασία και κατά τις νυχτερινές ώρες,

Προφανέστατα, αυτή η θέση του ΥΠΟΙΚ πηγάζει από την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του κρατικού προϋπολογισμού (Π/Υ), με την παράλληλη κάλυψη των έκτακτων δημοσιονομικών αναγκών, οι οποίες ανακύπτουν λόγω των ευρύτερων εξελίξεων, εντός των ορίων του ισχύοντος κάθε φορά Μεσοπρόθεσμου Πλαισιού Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).

Ανεξάρτητα από αυτά, βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η προώθηση νέου σχεδίου ΚΥΑ, όμως η μη συνδρομή του προαπαιτούμενου της εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, καθιστά όπως είναι φυσικό, ανίσχυρη την έκδοση απόφασης και μετακυλίει το χρόνο έκδοσης της, προς αποτροπή δημοσιονομικών αποκλίσεων».

Τέλος όσον αφορά στα λοιπά θέματα που σχετίζονται με την άδεια πατρότητας, όπως το όργανο χορήγησης, η διαδικασία χορήγησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κ.ά., ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «τυγχάνουν αναλογικής εφαρμογής οι διευκρινιστικές οδηγίες του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων επί του άρθρου 14 της υπουργικής απόφασης, υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/31-8-2016 απόφαση υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας (Β΄2808). Επομένως, η προαναγγελθείσα ανάληψη ενεργειών, ώστε να τροποποιηθεί η παραπάνω υπουργική απόφαση, έχει την έννοια της επακόλουθης επικαιροποίησης της κωδικοποιημένης νομοθεσίας που διέπει τις ΕΔ με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Συναφώς, είναι αυτονόητο ότι η άσκηση του σχετικού δικαιώματος, δηλαδή της λήψης της άδειας πατρότητας, δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της ως άνω τροποποίησης, καθώς αυτό καθίσταται ενεργό λόγω της απευθείας υποχρεωτικής εφαρμογής στις ΕΔ, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Την ερώτηση υπόγραφαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Διονύσιος Καλαματιανός, Ελευθέριος Αβραμάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Καλλιόπη Βέττα, Αναστασία Γκαρά, Θεόδωρος Δρίτσας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, Νίνα Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Λάππας, Κυριακή Μάλαμα, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Γιάννης Μπαλάφας, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Θάνος Μωραΐτης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γεώργιος Παπαηλιού, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Γιώτα Πούλου, Ιωάννης Ραγκούσης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιάννης Σαρακιώτης, Παναγιώτης Σκουρολιάκος, Ελισάβετ Σκούφα, Χρήστος Σπίρτζης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Γεώργιος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτριος Χαρίτου και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ