today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

ΗΠΑ: Βρισκόμαστε κοντά σε μια πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την εκτίμηση ότι βρίσκονται «κοντά σε μια πιθανή συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κρίνοντας πως οι τελευταίες αποκλίσεις με την Τεχεράνη μπορούν να «ξεπεραστούν», ακόμα κι αν απομένει «λίγος χρόνος».

«Καταγράψαμε σημαντική πρόοδο. Βρισκόμαστε κοντά σε μια πιθανή συμφωνία, όμως δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις ενώπιον δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ιρανικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες απομένουν «δύο θέματα» να διευθετηθούν με την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι πρόκειται για εγγυήσεις που ζητάει η Τεχεράνη σχετικά με την επιβίωση μιας πιθανής συμφωνίας στην περίπτωση μιας πολιτικής εναλλαγής στις ΗΠΑ και για την απόσυρση των Φρουρών της Επανάστασης από τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Όμως, «πιστεύουμε ότι τα εκκρεμή ζητήματα μπορούν να ξεπεραστούν», διαβεβαίωσε ο Πράις.

«Απομένει λίγος χρόνος», προτού η πρόοδος που έχει επιτύχει το Ιράν στα πυρηνικά καταστήσουν άκυρη της συμφωνία του 2015, που είχε υπογραφεί προκειμένου να αποτρέψει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, υπογράμμισε.

«Αυτό πρέπει να επιλυθεί επειγόντως».

Ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις «χαιρέτισε» παράλληλα την απελευθέρωση των δύο Ιρανο-Βρετανών από το Ιράν και κάλεσε την Τεχεράνη να καταγράψει επίσης «επειγόντως πρόοδο προς την απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται άδικα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ