Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα την εισβολή στην Ουκρανία

ΑΠΕ

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, έδωσε σήμερα εντολή στη Ρωσία να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως «ανησυχεί βαθιά» για τη χρήση βίας εκ μέρους της Μόσχας.

Αν και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, το οποίο εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, είναι δεσμευτικές, το όργανο αυτό δεν διαθέτει άμεσα μέσα για να τις επιβάλει και σε σπάνιες περιπτώσεις κατά το παρελθόν χώρες τις έχουν αγνοήσει.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές, σε μια απόφαση 13 ψήφων υπέρ έναντι 2 κατά.

Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ουκρανία προσέφυγε στο ΔΔ λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως η δικαιολογία που πρόταξε η Μόσχα ότι ενεργεί για να αποτρέψει μια γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία είναι αβάσιμη.

Κατά την ανάγνωση της σημερινής απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τζοάνα Ντόνοχιου δήλωσε πως το δικαστήριο «ανησυχεί βαθιά για τη χρήση βίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, η οποία εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα διεθνούς δικαίου».

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση του εύρους της ανθρωπιστικής τραγωδίας στην Ουκρανία», είπε λίγο νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνού Δικαστηρίου σήμερα η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή. Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Αγνοώντας την εντολή η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.