today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Λουκασένκο: Αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες να παρασυρθούμε στον πόλεμο

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε εναντίον της επικράτειάς της πριν από δύο ημέρες από την Ουκρανία, αλλά ότι θα αντισταθεί στις απόπειρες να παρασυρθεί το Μινσκ σε έναν πόλεμο πέρα από τα σύνορα της χώρας, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στη Λευκορωσία από την Ουκρανία για να δώσει μια αιτιολογία στον στενό σύμμαχο της Μόσχας, να εμπλακεί στον πόλεμο.

Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το λευκορωσικό έδαφος ως βάση σε επιχειρήσεις εισβολής στην Ουκρανία.

«Σας προειδοποίησα ότι θα μας ωθήσουν σε αυτή την επιχείρηση, σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Λουκασένκο σε Λευκορώσους στρατιώτες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε εκεί και δεν έχουμε προσκληθεί», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο. «Θέλω να τονίσω ξανά… Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε αυτή την επιχείρηση που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία».

Ωστόσο, πρότεινε ότι η υπομονή της Λευκορωσίας δεν ήταν απεριόριστη. Ο Λουκασένκο είπε ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε από τη Λευκορωσία με τη ρωσική βοήθεια πάνω από την περιοχή Πρίπιατ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Γιατί γίνεται αυτό;» είπε ο Λευκορώσος ηγέτης. «Για να μας υποκινήσουν, ώστε να αρχίσουμε να απαντάμε. Αλλά δεν είμαστε τόσο ανόητοι. Αν απαντήσουμε, θα απαντήσουμε καταλλήλως, ώστε να το αισθανθούν όλοι. Προς το παρόν, το ανεχόμαστε».

Δεν ήταν σαφές πώς θα ωφεληθεί η Ουκρανία από το να σύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο μαζί με τη Ρωσία, σημειώνει το Reuters.

Η Μόσχα αναφέρεται στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ