today-is-a-good-day
19 C
Athens

Π.Ο.Υ.: Φτάνουν στην Ουκρανία εφόδια σε υγειονομικό εξοπλισμό

Εφόδια σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων κυτίων πρώτων βοηθειών, φτάνουν στην Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματός της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει έλλειψη προμηθειών εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχουν διαταραχθεί σοβαρά, με πολλούς διανομείς να έχουν αποκλειστεί, να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποια αποθέματα εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις προμήθειες σε φάρμακα να εξαντλούνται, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να περιθάλψουν τους ασθενείς και τους τραυματίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

“Ο τρέχον αριθμός των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο στην Ουκρανία ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια, από τα οποία 6,7 έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά”, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. “Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα”, προσθέτει.

Ο ΠΟΥ εργάζεται με εταίρους για να ελαφρύνει τις ελλείψεις σε ζωτικής σημασίας εξοπλισμό και φάρμακα, όπως σε οξυγόνο και ινσουλίνη, χειρουργικά εφόδια, αναισθητικές ουσίες και κυτία μεταγγίσεων, προσθέτει.

Στο υλικό που αποστέλλεται περιλαμβάνονται γεννήτριες οξυγόνου, ηλεκτρικές γεννήτριες, απινιδωτές, οθόνες, φάρμακα αναισθησίας, άλατα ενυδάτωσης, γάζες και επίδεσμοι.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι προμήθειες αυτές διανέμονται σε συντονισμό με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, με τη βοήθεια ενός κέντρου υποστήριξης στη γειτονική Πολωνία.

“Τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες θα υπάρξει μια διαρκής ροή ιατρικών προμηθειών στο πλαίσιο προσπάθειας να διασφαλιστεί η πρόσβαση του κόσμου σε βασικά φάρμακα και ιατρική φροντίδα”, προσθέτει ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ καταδίκασε εξάλλου ξανά τις επιθέσεις σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, λέγοντας ότι επαλήθευσε 31 επιθέσεις αυτού του είδους από την αρχή της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ως τις 11 Μαρτίου.

Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 34 να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι 2 νεκροί και οι 8 τραυματίες ήταν υγειονομικοί. Περισσότερες επιθέσεις επαληθεύονται.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην όπως την χαρακτηρίζει “ειδική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ