today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ρώσος ολιγάρχης: Ενδεχόμενες εθνικοποιήσεις θα μας πήγαιναν εκατό χρόνια πίσω

Ο ολιγάρχης Βλαντίμιρ Ποτάνιν επέκρινε ανοικτά την ενδεχόμενη κατάσχεση από το κράτος ξένων επιχειρήσεων που έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη χώρα μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, μια απειλή το φάσμα της οποίας πλανάται όλο και περισσότερο.

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο οποίος είναι τακτικά επικεφαλής του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, πρόσκειται στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο συνηθίζει να παίζει χόκεϊ στον πάγο.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μια πολύ συνετή προσέγγιση όσον αφορά (…) την κατάσχεση επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά. Αυτό θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917», έτος της μπολσεβικικής επανάστασης, αναφέρει ο Ποτάνιν σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τη Norilsk Nickel (Nornickel), τη γιγάντια μεταλλευτική εταιρεία της οποίας είναι ο κύριος μέτοχος.

«Τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου -την παγκόσμια δυσπιστία έναντι της Ρωσίας από την πλευρά των επενδυτών- θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι πολυάριθμες επιχειρήσεις δεν έβαλαν τέλος στις δραστηριότητές τους, αλλά τις ανέστειλαν, απόφαση που ίσως «έχει ληφθεί έπειτα από άνευ προηγουμένου πιέσεις που ασκούνται σ’ αυτές από την ξένη κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί συνεπώς να επιστρέψουν.

Χωρίς να προφέρει τη λέξη «εθνικοποίηση», ο Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως τάσσεται υπέρ του διορισμού «εξωτερικών» διοικητών επικεφαλής ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία «για να τις μεταβιβάσουν σ’ αυτούς που θέλουν να τις κάνουν να λειτουργήσουν».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία παραμένει «ανοικτή» στους ξένους οικονομικούς παράγοντες που το επιθυμούν και πως τα δικαιώματά τους «θα προστατευθούν».

Το ρωσικό κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία δήλωσε από την πλευρά του ότι ετοίμασε ένα νομοσχέδιο «που θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό προς την εθνικοποίηση αγαθών ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά» ώστε «να αποφευχθεί η πτώχευση και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».

Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας άλλος ολιγάρχης, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, είχε ζητήσει να μπει τέλος στον «κρατικό καπιταλισμό» στη Ρωσία μετά την κρίση που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.

Πολλές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία, από την Coca-Cola μέχρι την Η&Μ, περνώντας από τις McDolnad’s, Ikea, Shell, BP.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ