today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία – Συνεχής ενημέρωση

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Συνεχής ενημέρωση

Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Θα αντεπιτεθούμε στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα

Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Σε απελπιστική κατάσταση η Μαριούπολη

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Διακόπηκε λόγω των βομβαρδισμών η εκκένωση του Ιζιούμ

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Το Κίεβο δεν αποκλείει να εισβάλει η Λευκορωσία στην Ουκρανία

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας σε Ρωσία και Λευκορωσία

ο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και τους φίλους του να συνεχίσουν να ζουν σε χλιδή ενώ προκαλούν τεράστια δεινά σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι: Μεγαλύτερη υποστήριξη στο τομέα της άμυνας και κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συνομίλησε σήμερα Παρασκευή με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και συμφώνησαν για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στον αμυντικό τομέα και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, για τα εγκλήματα της Ρωσίας ενάντια στους αμάχους. Συμφωνήσαμε τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση του στο Twitter.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε μια παραπλανητική επίθεση

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία σε μια παραπλανητική επίθεση για να δώσει μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει μια ευρύτερη χρήση τέτοιων όπλων στον πόλεμο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα με χιλιάδες νεκρούς, περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ανθρώπους να παραμένουν.

Οι Ρώσοι θέλουν να αναλάβουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να μπουν και να αναλάβουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής, ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.

Η Ε.Ε. ετοιμάζει τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν οικισμό στη Λευκορωσία για να μπει η χώρα στον πόλεμο

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν την Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

“Πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!”, ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Ουκρανία: Αγανάκτησή Ζελένσκι για την πρόθεση της Ρωσίας να φέρει μισθοφόρους από τη Συρία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την αγανάκτησή του με αφορμή την πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εμπλέξει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας Σύρους μισθοφόρους, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο βιντεοδιάγγελμα του Ουκρανού προέδρου την 16η ημέρα του πολέμου.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι στην Ουκρανία διεξάγεται ένας πατριωτικός πόλεμος, ένας πόλεμος με έναν πείσμωνα εχθρό, ο οποίος αδιαφορεί για τους στρατιώτες του που πεθαίνουν κατά χιλιάδες. Με έναν εχθρό που επιστρατεύει σε όλη την Ρωσία εφέδρους και κληρωτούς για να τους ρίξει στην κόλαση του πολέμου, και ο οποίος σκέφτηκε να φέρει μισθοφόρους από την Συρία για να πολεμήσουν κατά των ουκρανών.

«Μισθοφόροι από την Συρία. Από την χώρα την οποία κατέστρεψαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως καταστρέφουν τώρα οι κατακτητές την Μαριούπολη, το Χάρκιβ, το Τσερνίγκοφ, την Αχτίρκα, την Βολνοβάχα, το Ιζιούμ Πώς λοιπόν αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα τους Ουκρανούς, πώς αντιμετωπίζουν το Ντονμπάς; Όταν απευθύνονταν στους ρωσόφωνους… Πόσο φώναζαν για την ‘υπεράσπισή’ τους.. Με πυραύλους, βόμβες της αεροπορίας και του πυροβολικού. Και να λοιπόν τώρα που έρχονται και οι Σύροι μισθοφόροι, οι οποίοι γενικά δεν ξεχωρίζουν, το ποιος και σε ποια γλώσσα μιλάει εδώ, σε ποια εκκλησία πηγαίνει και ποιο κόμμα υποστηρίζει. Μισθοφόροι, οι οποίοι απλώς πηγαίνουν για να σκοτώσουν σε μια ξένη, με όλες τις έννοιες της λέξης, σε μια ξένη γη» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Δήμαρχος Κιέβου: Ανοικτές οι γραμμές εφοδιασμού της πόλης

Ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι έχουν απομείνει ακόμα στην πόλη, η οποία δέχεται πιέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σε πολλά μέτωπα.

Δήλωσε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ζουν σχεδόν 3,5 εκατ. άνθρωποι, έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου 2 εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

Ο αδελφός του Βλαντίμιρ, επίσης πρωταθλητής της πυγμαχίας, προσέθεσε σε κοινή τους συνέντευξη ότι κάποιοι από τους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν συνοδεύσει τις οικογένειες τους σε μια σχετική ασφάλεια στο δυτικό τμήμα της χώρας επιστρέφουν για να συμμετάσχουν στην άμυνα της πόλης.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους εναντίον ουκρανικών κοινοτήτων

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους κρουζ εναντίον ουκρανικών πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών από την αρχή της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αυτό το αιματηρό έγκλημα του καθεστώτος του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοποιεί αμάχους στη διάρκεια αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία.

Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η Δύση πάρει στα σοβαρά τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν η Δύση αναλάβει δράση επί των ανησυχιών που έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ρωσία σχετικά με τους θανάτους αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η κρίση, περιέγραψε την θέση της Ρωσίας και είπε ότι θεωρεί πως η Ουκρανία συζητά τα αιτήματα της Μόσχας με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους της.

“Η Ρωσία διατύπωσε σαφή αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ερωτημάτων. Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, αυτά τα αιτήματα συζητιώνται από τους Ουκρανούς με τους συμβούλους τους, κυρίως τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ”, είπε ο Πεσκόφ.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά τη ρωσική εισβολή- Σχεδόν 1 εκατ. Ουκρανοί χωρίς ρεύμα

Τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή συνήγορος του πολίτη Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συγκρούσεις γύρω από την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, την Βολνοβάχα, στο ανατολικό, και την πόλη Ιρπίν, στην περιοχή του Κιέβου, εξηγούν γιατί είναι δύσκολο οι αρχές να επαληθεύσουν πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι σε περισσότερους από 954.000 ανέρχονταν χθες, Πέμπτη, οι Ουκρανοί που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Χαρκίβ: Ο υπόγειος σιδηρόδρομος έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εκατοντάδων Ουκρανών

Κάτω από τους δρόμους του Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας, σε μεγάλο βάθος, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς έχοντας “καταλάβει” τον σταθμό του υπόγειου σιδηροδρόμου Heroiv Pratsi, όπου κάνουν ό,τι μπορούν για να νιώσουν άνετα.

Από πολύ μικρά μωρά μέχρι ηλικιωμένους, οι άνθρωποι αυτοί κάθονται ή είναι ξαπλωμένοι σε στρώματα και κουβέρτες που έχουν τοποθετήσει στο πάτωμα δίπλα σε αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, σε πλατφόρμες του σταθμού και μέσα σε βαγόνια που είναι σταθμευμένα.

Κάποιοι κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα, άλλοι πλένουν τα ρούχα τους τα οποία έπειτα τα απλώνουν στην κουπαστή των βαγονιών, μητέρες ταϊζουν τα μωρά τους και ένας άνδρας περνάει βιαστικός κρατώντας έναν βραστήρα με νερό.

Οι σκηνές είναι παρόμοιες στο δίκτυο μαζικών μεταφορών στις πιο πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας παρότι στο Χαρκίβ, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία έχει υποστεί ορισμένους από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ο αριθμός των πολιτών που έχουν βρει καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό είναι πολύ μεγάλος.

Ν. Πεσκόφ: Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας και Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, όμως θα πρέπει να είναι επιμελώς προετοιμασμένη για να παραγάγει αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι. Θεωρητικά είναι πράγματι δυνατή», δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας επισήμανση του τούρκου προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ταυτόχρονα ότι «πρώτα πρέπει να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί αντιπροσωπείες και υπουργοί ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο χάριν της διαδικασίας και για μια συζήτηση, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για να επιτευχθούν αποτελέσματα».

Η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 119 δισεκατομμυρίων δολ. στην οικονομία

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό της αεροπορικής βάσης Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Στις 05:45 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από ένα βομβαρδιστικό του ρωσικού στρατού στην αεροπορική βάση Λουτσκ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Γιούριι Ποχουλιάικο, αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης, ο οποίος διευκρίνισε πως υπάρχουν «δύο νεκροί στρατιώτες και έξι τραυματίες».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, είχε ανακοινώσει πως «τα στρατιωτικά αεροδρόμια του Λουτσκ και του Ιβάνο-Φρανκίβσκ (δυτικά) τέθηκαν εκτός λειτουργίας».

«Εκρήξεις από την πλευρά του αεροδρομίου. Όλοι στα καταφύγια. Μην δημοσιοποιείτε καμία φωτογραφία, διευθύνσεις ή συντεταγμένες», είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του στο Facebook ο Ίλχορ Πολιτσχούκ, δήμαρχος της πόλης Λουτσκ.

Οι δημοτικές υπηρεσίες θέρμανσης ανακοίνωσαν διακοπές «λόγω των εκρήξεων».

Στο μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 119 δισεκ. δολαρίων στην ουκρανική οικονομία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ντενίς Κουντίν.

Ουκρανία: Δεν υπάρχουν θύματα από το πλήγμα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην ανατ. Ουκρανία

Ρωσική αεροπορική επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή Χάρκιβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Και οι 30 εργαζόμενοι και οι 330 ασθενείς ήταν σε καταφύγιο την ώρα του χτυπήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ρωσικές δυνάμεις πλήττουν ψυχιατρικό νοσοκομείο στην Αν. Ουκρανία

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων» όπως τη χαρακτήρισε περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή εκείνη, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή αδυνατούσαν να μετακινηθούν, και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Ουκρανία: Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν σταθερά

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές κατοικιών στην πόλη Χάρκιβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας 89 φορές μέσα σε μία ημέρα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους μετά το πλήγμα σε ινστιτούτο που περιλαμβάνει ένα πυρηνικό εργαστήριο, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

“Δεν υπάρχουν απειλές ακόμη για τον άμαχο πληθυσμό”, ανέφερε σε ένα βίντεο ο Όλεχ Σινεχούμποφ.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το ινστιτούτο στο Χάρκιβ, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.

Η πόλη Χάρκιβ βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε από την πλευρά του σε τηλεοπτική συνέντευξη ο δήμαρχος της πόλης.

“Μέχρι σήμερα, 48 από τα σχολεία της πόλης έχουν καταστραφεί”, δήλωσε ο δήμαρχος Ίγκορ Τερέχοβ. Η πόλη έχει σε περίοδο ειρήνης περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, δήλωσε σήμερα πως όλοι οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν σταθερά, όμως το προσωπικό στη μονάδα της Ζαπορίζια που καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς δεν έχουν αλλάξει, ανέφερε.

“Οι υπάλληλοι του σταθμού βρίσκονται υπό ισχυρή ψυχολογική πίεση από τις κατοχικές δυνάμεις, όλοι οι εργαζόμενοι κατά την άφιξή τους στον σταθμό ελέγχονται προσεκτικά από ένοπλους τρομοκράτες”, είπε αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια.

“Όλο αυτό επηρεάζει αρνητικά την εργασία και θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της ακτινοβολίας”, είπε.

Ουκρανός Υπουργός Άμυνας: Μεγαλύτερες οι απώλειες αμάχων παρά σε στρατιωτών

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει περισσότερους ουκρανούς αμάχους σε σχέση με στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ.

“Θέλω να ακουστεί αυτό όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

ΟΗΕ: Πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200.000 επιπλέον πρόσφυγες από την τελευταία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αφορούσε στην περίοδο μέχρι χθες, 10 Μαρτίου.

Ξεχωριστά, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 1,85 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας.

Ζ.Μπορέλ: Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πρότεινε να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Πρότεινα στους ευρωπαίους ηγέτες να διπλασιάσουμε το ποσό για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ και παράλληλα να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε για νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και των ρώσων ολιγαρχών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν αυτό το ποσό και μάλιστα πολύ γρήγορα. «Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να πειστούν», ανέφερε.

Ο Μπορέλ σημείωσε επίσης ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία».

Ρωσία: «Αυστηρός έλεγχος» στις ξένες εταιρείες που αποχωρούν από τη χώρα

Η ρωσική εισαγγελία διέταξε την διεξαγωγή «αυστηρού ελέγχου» στις ξένες εταιρείες που ανακοινώνουν την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στην Ρωσία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι εισαγγελείς θα εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία “ανθρωπιστικού διαδρόμου” για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

“Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει”, δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

Η Ουκρανία δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την Βολνοβάχα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για μια «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μαριούπολη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Ρωσική επίθεση κατά Ινστιτούτου στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ