today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Θέτει θέμα ακρίβειας στην Ευρώπη ο Κ.Μητσοτάκης

Τη  χάραξη μιας ευρωπαϊκής  γραμμής άμυνας, με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση αφορά τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, θα ζητήσει στο  έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής στις Βερσαλλίες (Πέμπτη και Παρασκευή) ο Πρωθυπουργός ο οποίος προανήγγειλε  τις ελληνικές θέσεις με την τολμηρή  επιστολή έξι σημείων στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ursula von der Leyen.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει στο τραπέζι τη συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη στήριξη των πληττόμενων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που μετά δυσκολίας μένουν όρθιες. Παράλληλα έχει ζητήσει να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

Δυο μεγάλα ζητήματα για τα οποία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από ελληνικής πλευράς.

Η ωμή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που είναι από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης, έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος ομοθυμίας σε όλα τα κράτη, τόσο του Βορρά, όσο και του Νότου και αυτό βοηθά, τουλάχιστον στην παρούσα φάση στην εμπέδωση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και λήψης κοινών αποφάσεων.

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων του συμβουλίου κορυφής υπάρχει ήδη παράγραφος για επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία, παρότι η Μόσχα απειλεί με ισοδύναμα αντίμετρα, που θα πλήξουν οικονομικά όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να ληφθούν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 24 και 25 Μαρτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αίσθηση προκάλεσε  η είδηση που μετέδωσε το Bloomberg πως η Ε.Ε. δρομολογεί την έκδοση ευρωομολόγου για ενέργεια και άμυνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Ένα θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί πολλάκις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία η οποία δεν βρήκε γόνιμο έδαφος, λόγω των ενστάσεων κυρίως των χωρών του Βορρά…

«Ήλθε η ώρα η Ευρώπη να λάβει τολμηρά, ριζοσπαστικά μέτρα άμεσης δράσης», τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους μας.

Στο Μαξίμου αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι ανατιμήσεις στη βενζίνη, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, έχουν ξεφύγει της λογικής, γεγονός που έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό.

Σημειώνεται ότι το εμπάργκο της Αμερικής στο πετρέλαιο των Ρώσων προκαλεί μεγάλες αναταράξεις και τα μηνύματα είναι δυσοίωνα αναφορικά με την τιμή της βενζίνης που χθες ήταν στα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ η πρόβλεψη των ειδικών κάνει λόγο ακόμη και για 2,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει ότι η τιμή στο φυσικό αέριο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όλη τη χρονιά.

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά

Έτσι, το επόμενο δεκαήμερο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πρόσθετο γενναίο πακέτο στήριξης, ενώ ταυτόχρονα κηρύσσει πόλεμο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, επιστρατεύοντας το όπλο του «πλαφόν» στις τιμές.

Ενώ ενεργή παραμένει η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και στους αγρότες όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση.

Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται και η επιταγή ακρίβειας για τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, παρά τους κραδασμούς από τη νέα ασύμμετρη απειλή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ισχυρή «άμυνα» και ανθεκτικότητα…

Με δώδεκα μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση της Interview.

Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει  33,5% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται  στο 21,5%. Την έκπληξη για άλλη μια φορά κάνει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο φθάνει στο 16% (από 14) ενώ το ΚΚΕ κινείται στο 5,1%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 4,9% και το ΜέΡα25 με 3.2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ