today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ουκρανία: Πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολ. οι ζημιές του πολέμου μέχρι στιγμής

Ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, o Όλεγκ Ουστένκο, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής υποδομές, κτίρια και άλλα φυσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ουστένκο, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το αμερικανικό κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics (PIEE), ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει το πλήρες κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητές τους.

“Πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έχουμε κάνει… δείχνουν ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε ήδη χάσει, που έχουν καταστραφεί [από τη Ρωσία] ανέρχεται σχεδόν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ”, δήλωσε.

Ο Ουστένκο ωστόσο, εκτιμά ότι το ουκρανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αντεπεξέρχεται αρκετά καλά “δεδομένων των σημερινών συνθηκών”, επικαλούμενος “μια λίγο πολύ σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία”.

“Περίπου το 50% των επιχειρήσεών μας δεν λειτουργούν πλέον και όσες λειτουργούν ακόμη δεν έχουν το 100% της δυναμικότητάς τους”, διευκρίνισε επίσης.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία βιώνει “μια πραγματική καταστροφή”, πολύ “πιο σοβαρή από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς από εμάς”.

Μίλησε επίσης για το σημαντικό έργο της ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσει καθώς δρόμοι, γέφυρες, νοσοκομεία έχουν καταστραφεί.

“Η κατάσταση όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη θα είναι πραγματικά πολύ αποκαρδιωτική, ακόμα κι αν ο πόλεμος σταματήσει αμέσως”, προειδοποίησε.

Η διεθνής κοινότητα έχει κινητοποιηθεί για την Ουκρανία, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι η σημαντική οικονομική βοήθεια που αποδεσμεύτηκε δεν θα αντισταθμίσει τις απώλειες.

Χθες, Τετάρτη, για παράδειγμα το ΔΝΤ ενέκρινε επείγουσα βοήθεια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την προσπάθεια ανοικοδόμησης όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Όλεγκ Ουστένκο επανέλαβε χθες την έκκλησή του προς τις κυβερνήσεις, κυρίως τις ευρωπαϊκές, να κόψουν την πρόσβαση της Μόσχας στο “χρήμα του αίματος” μποϊκοτάροντας το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

“Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πληρώνουν αυτό το τέρας για να σκοτώσει τον λαό μας, αθώους”, δήλωσε.

Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, χρειάζονται τη ρωσική ενέργεια για τη θέρμανσή τους, “μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάνει πολύ, πολύ, πολύ πιο κρύο στο ουκρανικό υπόγειο όπου κρύβεται ο κόσμος”.

Αντίθετα, ο αξιωματούχος ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και είπε πως ελπίζει η Ουάσινγκτον να βοηθήσει επίσης στη δημιουργία ενός “ταμείου ανάκαμψης” για την Ουκρανία.

Ο Ουστένκο ανέφερε επίσης την ιδέα να χρησιμοποιηθούν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν παγώσει μετά τις δυτικές κυρώσεις, καθώς και τα κεφάλαια που κατασχέθηκαν από τους ολιγάρχες που είναι σύμμαχοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ