today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ουκρανία ζητούν βοήθεια

Στην Ουκρανία είναι εγγεγραμμένα 2,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF). Σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ευρωπαϊκές οργανώσεις και κάτοικοι του Κιέβου περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αυτό το διάστημα.

«Ζούμε δυο εβδομάδες τρόμου», αναφέρει η Γιούλια Κλεπετς. «Είμαι στο Κίεβο με την ενήλικη κόρη μου, η οποία έχει αυτισμό και ψυχική διαταραχή. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την πρωτεύουσα και το διαμέρισμά μας καθώς είναι εδώ και η μητέρα μου η οποία είναι 82 χρονών και δεν μπορεί να κουνηθεί. Σε αυτή την κατάσταση δεν βρισκόμαστε μόνο εμείς», συμπληρώνει.

«Από την έναρξη του πολέμου, άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σύνθετα εμπόδια, τα οποία ήδη προϋπήρχαν αυξάνοντας το ρίσκο τής εγκατάλειψης, της βίας, των τραυματισμών και του θανάτου» τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), Ιωάννης Βαρδακαστάνης. «Υπάρχει ελλιπής πρόσβαση και σχεδιασμός εκκένωσης, έλλειψη της πρόσβασης στην πληροφορία και έλλειψη της πρόσβασης στα καταφύγια. Κορίτσια και γυναίκες με αναπηρίες είναι δυσανάλογα έκθετες στην αντιμετώπιση ρίσκου τής σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Ειδικότερα οι γυναίκες με διανοητικές αναπηρίες» προσέθεσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Όπως σημειώθηκε στην συνέντευξη Τύπου, αρκετά ινστιτούτα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν ξεμείνει από νερό, φαγητό, φάρμακα και καύσιμα για θέρμανση. Επιπλέον, άτομα από το προσωπικό έχουν αποχωρήσει αφήνοντας τους τρόφιμους αβοήθητους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Άνκα: «Ο γιός μου, 30 χρονών, με αυτισμό και μένουμε μαζί. Ο πατέρας μου είναι 92 χρονών, τυφλός. Είμαι μόνη μου και ανήμπορη να υπερασπιστώ και τους δυο».

Η γενική γραμματέας Ευρωπαϊκής Ένωσης Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία (EASPD), Μάγια Ντόνεβα ανέφερε: «Τα συστήματα δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε και όλα έχουν αφεθεί στους ανθρώπους και τις κοινότητες. Στην υποστήριξη των εθελοντών και στην υποστήριξη των φροντιστών, το οποίο είναι σημαντικό αλλά δεν θα έπρεπε να βασιζόμαστε μόνο σε αυτό. Οι ευρωπαϊκές αξίες, τις οποίες υπερασπιζόμαστε, τα συστήματα που έχουμε πρέπει να είναι πιο υπεύθυνα γι’ αυτό το οποίο έχει ανάγκη αυτή την ώρα η Ουκρανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ