today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Όλο το παρασκήνιο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Με θετική διάθεση, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις» και με την πάγια ελληνική θέση, ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Πόλη, την ερχόμενη Κυριακή, 13 Μαρτίου, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Του Κώστα Πασίση

Τυπικά, αφορμή για το τετ-α-τετ των δυο ηγετών, είναι η  παρουσία και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κυριακής της ορθοδοξίας.

Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση για γεύμα στην προεδρική κατοικία του Τούρκου Προέδρου και «έκλεισε» μια εκκρεμότητα που το τελευταίο διάστημα συζητείτο, παρασκηνιακά  σε διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας και Βρυξελλών.

Οι βαθύτεροι λόγοι για τη συνάντηση είναι πολλοί και περισσότερο σχετίζονται με τον πόλεμο στην ευρύτερη γειτονιά μας, δηλαδή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις κοινές προκλήσεις, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, τις ευρωτουρκικές σχέσεις όπου υπάρχει μια …δειλή κινητικότητα και λιγότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπου οι διαφορές των δυο χωρών παραμένουν αγεφύρωτες.

Κατά μια άλλη εκδοχή η συνάντηση των δυο αρχηγών κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή «κώλυσαν» οι διερευνητικές επαφές των διπλωματικών αντιπροσωπειών και χρειάζεται η άνωθεν παρέμβαση για να προχωρήσουν οι δυο χώρες στο επόμενο βήμα τους. Μια πληροφορία, όμως, που ελέγχεται η αξιοπιστία της…

Το γεύμα εργασίας στην προεδρική κατοικία προτού «κλειδώσει» και ανακοινωθεί  για την ερχόμενη Κυριακή πέρασε από πολλά «κύματα» και παραλίγο να τιναχτεί στον «αέρα» από τις προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, προκαλώντας οργή στην Αθήνα.

Ωστόσο σε διπλωματικό επίπεδο κρίθηκε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μια τέτοια συνάντηση, καθώς η Ελλάδα από την αρχή της Ρωσοουκρανικής κρίσης ανέβασε στην ατζέντα της το «αφήγημα» του αναθεωρητισμού, βάζοντας στο «κάδρο» αποσταθεροποίησης την Τουρκία, χωρίς όμως να την κατονομάσει…

Πως στήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το θέμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν «παγωμένο» από την ημέρα που ο Σουλτάνος, περίπου πριν από δυο χρόνια, είχε δηλώσει ότι όχι μόνο δεν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά δεν ήθελε να βρεθεί ούτε στο ίδιο δωμάτιο…

Παρά τη βαρύγδουπη δήλωση, πριν από τρεις εβδομάδες, στις 15 Φεβρουαρίου ο Ταγίπ Ερντογάν, εξερχόμενος από τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής, άλλαξε το …τροπάριο.

Ανέφερε ότι οι ευρώ-τουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μία νέα διαδικασία διαλόγου και οι διεργασίες αυτή την περίοδο είναι εντατικές. Και πρόσθεσε «σε όλες αυτές τις συνομιλίες (με τους Ευρωπαίους ηγέτες) στο αίτημα για συνάντηση με την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη για συνάντηση, εμείς απαντούσαμε θετικά. Έγιναν ήδη συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Ακόμη και αυτές οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν, είπαμε. Είτε μέσω των αρμόδιων αντιπροσωπειών, είτε μετά κι εγώ θα μπορούσα να συναντηθώ με τον αξιότιμο πρωθυπουργό, είπαμε. Θα μπορούσαμε να προβούμε σε αυτά τα βήματα. Οι εξελίξεις προς τα εκεί πηγαίνουν».

Η «σκυτάλη» μετά πέρασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος μιλώντας στη Βουλή είπε ότι «πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε μία τέτοια συνάντηση γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν τα οποία αφορούν και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει».

Προηγουμένως, υπέρ της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν είχε ταχθεί και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Το …μενού στην Τουρκική Προεδρική κατοικία

Το γεύμα εργασίας των δυο ηγετών στην Πόλη έχει ενδιαφέρον.

Κατ αρχήν δεν πρόκειται για μια επίσημη συνάντηση, σαράντα πέντε λεπτών ή λίγο περισσότερο, αλλά για γεύμα, όπερ σημαίνει ότι ο χρόνος της συνομιλίας τους θα επιμηκυνθεί, ενώ αν ακολουθήσει και …καφές, όπως είθισται σε αυτές τις περιστάσεις, μετά το τέλος ενδεχομένως να  μιλάμε όλοι για κάτι το νέο…

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πάντως, αυτή τη φορά είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συνομιλήσουν καθώς η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου, αφορά και τους Τούρκους.

Στα όποια θετικά υπάρχουν προσμετράται και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία  να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Δύσης και των ΗΠΑ για την Ρωσοουκρανική κρίση.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συζητήσει άλλα θέματα, εκτός της οριοθέτησης ΑΟΖ και αν τεθούν από τον Τούρκο πρόεδρο, άλλη  μια συζήτηση θα έχει άδοξο τέλος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ