today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Στα σκαριά το νέο πολιτικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Μήνυμα ενίσχυσης του κεντρώου προφίλ αλλά και ανανέωσης του κόμματος,  αποτελούν οι δυο τελευταίες προσθήκες, της δημοσιογράφου Στεφανίας Μουρελάτου και του καθηγητή διεθνούς πολιτικής Σωτήρη Σέρμπου, στο επιτελείο και στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Του Κώστα Πασίση

Ταυτόχρονα ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το «ναι» στην κυβερνητική πρωτοβουλία για αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, χάραξε  μια βαθιά διαχωριστική γραμμή με το ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει την Ρωσοουκρανική κρίση, υπό διαφορετικό πρίσμα

Η Στεφανία Μουρελάτου ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σωτήρης Σέρμπος είναι ο νέος στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η επιλογή τους έγινε  με κριτήριο «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, όπερ σημαίνει ότι σταδιακά το μοντέλο επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη, θα αλλάξει δραστικά, ενώ ο κ. Σέρμπος θα προσθέσει τη ψύχραιμη ανάλυση, σε θέματα σχέσεων Ε.Ε-Τουρκίας αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την  ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη έχει αρχίσει να αναζητεί και να «σκανάρει» βιογραφικά υποψηφίων για τα νέα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, με έντονη την …οσμή της ανανέωσης. Μάλιστα όπως επισημαίνεται αυτή τη φορά  η ανίχνευση και η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από το ψηλό ράφι καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, λόγω της δυναμικής του κόμματος, που δημιουργεί προσδοκίες.

Το διακριτό πολιτικό στίγμα του ΚΙΝΑΛ

Όπως φαίνεται το ΚΙΝΑΛ διεκδικεί νέο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, πιο δυναμικό σε σχέση με το παρελθόν.

Ο νέος επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να βγάζει προς τα έξω το δικό του διακριτικό πολιτικό αφήγημα, που είναι σε αντιδιαστολή  με την αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά και την Προοδευτική Διακυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ.

Έναντι αυτών ο Νίκος Ανδρουλάκης προβάλει το επιχείρημα ότι αν  επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το βράδυ των εκλογών θα έχουμε δυο ηττημένα κόμματα.

Αυτή είναι η δική του  πολιτική προσέγγιση, που αποκαλύπτει ότι έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον…

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθεροποιηθεί σε διψήφιο ποσοστό που του δίνει περιθώρια να γίνει ο ρυθμιστής της επόμενης κυβέρνησης, αν η ΝΔ χάσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας.

Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή χαιρέτισε την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, να στηρίξει την κυβερνητική απόφαση για αποστολή ανθρωπιστικής αλλά και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, που βομβαρδίζεται από τον Πούτιν, αλλά κανείς στο Μαξίμου δεν έχει τη ψευδαίσθηση ότι η στάση αυτή σηματοδοτεί κάποια γενικότερη συμπαράταξη.

Ωστόσο υπάρχει ικανοποίηση ότι το ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη τουλάχιστον δε «φλερτάρει» με την Κουμουνδούρου που χάνει άλλο ένα πολιτικό στοίχημα, ξεμένοντας από αξιόπιστους συμμάχους…

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ  αποσαφήνισε περισσότερο το πολιτικό προφίλ του κόμματος του, τονίζοντας: «Εγώ έχω 3 στόχους: να έχουμε 10-15 σημεία μεγάλων πολιτικών αλλαγών σε βασικούς τομείς, στους θεσμούς, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, να έχω ένα σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό, ανανεωμένο, που θα το εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός για να κάνει το πρόγραμμα μας πράξη και να πετύχουμε ανατροπή των συσχετισμών και της σημερινής παθογένειας της χώρας».

Στην πορεία προς τις εκλογές το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να  εστιάσει  στη  σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα του και να απευθυνθεί στα  μη προνομιούχα και  αδύναμα τμήματα της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ