today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος: Άδικη, παράνομη και παράλογη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Την αταλάντευτη εναντίωση της Ελλάδας σε κάθε αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε άδικη, παράνομη και παράλογη πολεμική επέμβαση.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στη σημερινή εκδήλωση της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «είμαστε ενάντια στην επιβολή ενός κράτους σε ένα άλλο με τη στρατιωτική ισχύ. Και γι’ αυτό δεν φοβόμαστε ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Πάντα με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν κρυβόμαστε». Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αθετήσει την αυτονόητη δέσμευσή της να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, τα σύνορα, τις αξίες και την ηθική του ευρωπαϊκού πολιτισμού και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση διασφαλίζει με πράξεις την ασφάλεια της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

   Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι άδικη, παράνομη, παράλογη πολεμική επέμβαση

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν κατέστη εφικτή η παρουσία του στην εν λόγω εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε πως «Ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει δραματικά τα δεδομένα του σύγχρονου κόσμου. Είναι μια άδικη, παράνομη, παράλογη πολεμική επέμβαση που δυστυχώς μας γυρίζει σε προηγούμενους αιώνες». Κατέστησε σαφές ότι «ουδετερότητα απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να υπάρχει. Το να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε και δεν ακούμε δεν είναι επιλογή για τους Έλληνες. Ό,τι κάνουμε προκύπτει ως θέση αρχών και ως θέση που εκπροσωπεί το εθνικό μας συμφέρον. Αυτό και μόνο υπηρετούμε. Γι’ αυτό, είμαστε ενάντια στον πόλεμο, είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε ενάντια στην επιβολή ενός κράτους σε ένα άλλο με τη στρατιωτική ισχύ. Και γι’ αυτό δεν φοβόμαστε ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Πάντα με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δεν κρυβόμαστε».

   Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι η «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορά της, τις αξίες και την ηθική του ευρωπαϊκού πολιτισμού, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο», διαμηνύοντας ότι «από αυτό το χρέος, την αυτονόητη υποχρέωση, από αυτό το καθήκον μας, δε θα κάνουμε ποτέ ούτε ένα βήμα πίσω. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες. Είμαστε πάντα έτοιμοι, αστυνομία, στρατός και ο Ελληνικός λαός, οι πολίτες με απόλυτη ενότητα». Υπογράμμισε ότι οι «Έλληνες ξέρουμε καλύτερα από πολλούς άλλους, ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση» γεγονός το οποίο έχουν αποδείξει, όπως χαρακτηριστικά είπε, οι Εβρίτες, «οι ακρίτες της πατρίδας μας που φυλάτε σύγχρονες Θερμοπύλες». Ενδεικτική αυτής της ετοιμότητας, είναι σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, η απάντηση που το 2020 «όλοι μαζί δώσαμε στην ασύμμετρη απειλή με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι στα σύνορά μας. Ήταν ο Μάρτιος και ο Απρίλιος του 2020, όταν τα στελέχη μας, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ένστολοι πολίτες, οι αστυνομικοί μας ήταν εδώ, δίπλα σας. Υπερασπίστηκαν τα σύνορα και ταυτόχρονα απέδειξαν ότι ξέρουν να σώζουν και ανθρώπινες ζωές. Και αυτό συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα. Πρόσφατα Έλληνες αστυνομικοί έσωσαν μετανάστες στον Έβρο, κυρίως γυναίκες και παιδιά της γειτονικής χώρας που κινδύνευαν».

Η κυβέρνηση διασφαλίζει με πράξεις την ασφάλεια της χώρας

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του ελληνικού λαού. «Διασφαλίζει με πράξεις την ασφάλεια της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Αναπτύσσει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έκανε ειδική μνεία και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα η κοινωνία των πολιτών. «Η προσφορά στον συνάνθρωπο, ο εθελοντισμός, είναι μέρος της λύσης για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής. Είναι μέρος της λύσης για να είναι πάντα η πατρίδα μας ασφαλής. Είναι η δική σας απάντηση, η απάντηση που δίνουν οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι έχουν τη γνώση και τη θέληση να κάνουν πάντοτε αυτό που πρέπει. Η δράση της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών, είναι η απόδειξη ισχύος ενός αξιώματος που μοιάζει κλισέ, αλλά δεν είναι: ‘Μαζί μπορούμε’. Η δική σας δράση, η δράση των εθελοντών είναι παράδειγμα και οδηγός για το τι μπορούμε να πετύχουμε σε πολλά πεδία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ