today-is-a-good-day
21 C
Athens

Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη

Προθεσμία μερικών ωρών για την εκκένωση

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δύο πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσά τους η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και της Μόσχας.

Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) “η ρωσική πλευρά κηρύσσει καταθεστώς σίγασης (των όπλων), ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί “υπό αποκλεισμό”.

Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός “για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη”.

Η πόλη Βολνοβάχα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη μεταξύ 11:00 και 16:00

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη Βολνοβάχα, περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια, προκειμένου να απομακρυνθούν και από εκεί οι άμαχοι.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

“Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν”, σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.

“Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση”, εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, διότι θα της επιτρέψει να ελέγχει έναν διάδρομο που θα ενώνει την Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ήδη οι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Υπό «αποκλεισμό» των ρωσικών στρατευμάτων το λιμάνι της Μαριούπολης

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία- Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ