today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

IAEA: Δεν επλήγησαν αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις του σταθμού της Ζαπορίζια

Δεν επλήγησαν οι αντιδραστήρες και ευαίσθητες εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια κατά την διάρκεια του ρωσικού βομβαρδισμού του σταθμού την νύκτα, όταν βλήμα έπληξε κτίριο της εγκατάστασης προκαλώντας πυρκαγιά, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως το βλήμα προήλθε από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή», διευκρίνισε ο Γκρόσι κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην έδρα της IAEA στην Βιέννη.

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια – κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής της IAEA δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.

«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ