today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Χρ.Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθάει τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθάει τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα για όσο διαρκεί η κρίση που φέρνει αυξήσεις στις τιμές των αγαθών διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξη του στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100, o κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση “ δεν στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια” και πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η συνέχιση της επιδότησης τμήματος του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ανήλθε στα 750 εκατ. ευρώ για το 2022 και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ.

Επισήμανε ότι οι πρόσθετες παρεμβάσεις που πιθανότατα θα χρειαστούν, “ θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αποτυπωθούν με σύνεση και σωφροσύνη”

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι εν εξελίξει και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την έκταση του προβλήματος και τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει, οπότε δεν είναι εύκολο να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται. Πρόσθεσε, δε, ότι “ σε ένα οξυμμένο ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτούνται και ευρωπαϊκές λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες του πολέμου και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, δημιουργούν προβληματισμό για τον τουρισμό. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι είναι “ εξαιρετικά ρεαλιστικός” ο στόχος του προϋπολογισμού ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα θα ανέλθουν στο 80% του 2019.

Τέλος, σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία σημείωσε ότι “ η πρώτη αίσθηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι θα υπάρχει μια επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις περίπου κατά 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες και μια συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ