today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Α.Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι κριθεί αναγκαίο για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προσερχόμενος στη συνάντησή του με τους ομολόγους του της ΕΕ, επαινώντας το μπλοκ για τα «ιστορικά» βήματα που έχει κάνει κατά της Ρωσίας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που είναι ο πόλεμος της επιλογής του προέδρου Πούτιν: απρόκλητος, αδικαιολόγητος και ένας πόλεμος που έχει φρικτές συνέπειες σε ανθρώπους. Σε μητέρες, πατέρες. Σε παιδιά. Βλέπουμε τις εικόνες στην τηλεόραση και αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε. Επομένως, ο συντονισμός μεταξύ μας είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε, δίπλα στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι πέρα από τον κίνδυνο για τους Ουκρανούς, η εισβολή της Ρωσίας θέτει επίσης σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές που θεσπίστηκαν μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, «αρχές που ο Πρόεδρος Πούτιν παραβιάζει κατάφωρα κάθε μέρα».

Από την πλευρά του ο Μπορέλ πριν από την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τόνισε ότι αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν και πρέπει να σταματήσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ