today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Στο …ραντάρ του Υπουργικού οι παρενέργειες στην Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τις επιπτώσεις του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών συζήτησαν εκτενώς στο Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Πρωθυπουργό να εστιάζει στην ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στην αγορά.

Του Κώστα Πασίση

Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει «θέμα» με τα υψηλά τιμολόγια και το μήνυμα που στέλνει είναι ότι η βοήθεια του κράτους θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση.

Αυτή η απόφαση αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή.

Οι παρενέργειες της εισβολής της Ρωσίας στα καθ’ ημάς και δη στο ενεργειακό πεδίο είναι η νέα μεγάλη πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση, με δεδομένο ότι το εν λόγω ζήτημα δημιουργει «κλίμα» στην κοινωνία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η κυβέρνηση του ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέσω των νέων αντικειμενικών αξιών και την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Δύο εμβληματικές εξαγγελίες που αφορούν τη μεσαία τάξη αλλά και τα «ασθενέστερα» νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο κυβερνητικό τραπέζι όμως, βρίσκονται και άλλα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληττόμενων από την ενεργειακή κρίση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη διάταξη για την επιβολή πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, σιτάρι και σε όποιο προϊόν επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.

Μια αναφορά που δεν έγινε τυχαία, αλλά αντανακλά την αγωνία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις στην αγορά, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Αν και δε λέγεται τίποτε επισήμως, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα, για τις ημέρες του Πάσχα, όπως είχε γίνει και τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Και εφόσον αληθεύουν οι διαρροές η οικονομική βοήθεια υπολογίζεται ότι θα
είναι της τάξεως των 300 ευρώ.

Το θέμα είναι υπό συζήτηση, αλλά το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και πότε θα δοθεί αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Τι περιμένει η κυβέρνηση

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έχοντας «εικόνα» της κατάστασης, επεξεργάζεται διάφορα σχέδια οικονομικής βοήθειας, ωστόσο τα χέρια της θα παραμείνουν «δεμένα», μέχρις ότου οι Βρυξέλλες αποφασίσουν τι θα κάνουν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την ενεργειακή στήριξη των νοικοκυριών.

Ένα θέμα που έθεσε στη τελευταία έκτακτη συνοδό κορυφής της Ε.Ε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων, υστέρα από τη δική του επιμονή.

Tο οικονομικό «κονκλάβιο» των Βρυξελλών φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας λογικής χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για εύλογο χρονικό διάστημα, λόγω της Ρωσοουκρανικής κρίσης, που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο.

Το δεύτερο στοιχείο που περιμένει το Μαξίμου για να λάβει τις οριστικές πολιτικές αποφάσεις του είναι την πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση και εξαιρετικά περίπλοκη και αυτό προκύπτει από τη σχετική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Οτιδήποτε αποτελεί μία βασική πηγή εσόδων και στήριξης του Προϋπολογισμού, πρέπει να εξετάζεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Και αυτό γιατί αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζονται όλα τα υπόλοιπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, «έκλεισε» την απάντηση του με ένα αισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας ότι «Θα εξαντλήσουμε ό,τι δυνατότητα υπάρχει να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ