today-is-a-good-day
24 C
Athens

Λ.Αυγενάκης: Η εξωστρέφεια του αθλητισμού ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας

Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τα τρία σχέδια νόμου που αφορούν την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια στα αθλητικά γεγονότα και τα Μνημόνια Κατανόησης με το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες της Κίνας.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα» ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ την καταψήφισε, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Το σχέδιο νόμου για την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν» ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» ενώ η Ελληνική Λύση το καταψήφισε.

Το νομοσχέδιο για την «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κινεζικής Ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση των τριών νομοσχεδίων στην Ολομέλεια, τόνισε πως οι τρείς αυτές Κυρώσεις αποτελούν «αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής μας που είναι η εξωστρέφεια του αθλητισμού μας στο διεθνές γίγνεσθαι με συνεργασίες με άλλες χώρες καθώς ενισχύουν το κύρος του ελληνικού αθλητισμού, επικοινωνούν διεθνώς τις πρακτικές του και εισάγουν καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζουν άλλα αθλητικά συστήματα».

Υπογράμμισε πως «ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τομέα ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας, διεθνώς» καθώς «φέρνει πιο κοντά τους λαούς ολόκληρου του κόσμου, καλλιεργεί πνεύμα Ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

Η εξωστρέφεια δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για την ανάπτυξη εφαρμογών καλής διακυβέρνησης και την ενίσχυση του αθλητισμού αλλά και της στήριξης του αθλητικού τουρισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε στοχεύουμε στη διεκδίκηση διεθνών αθλητικών οργανώσεων οι οποίες πρόκειται να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, λάτρεις των σπορ που ενισχύουν τις κατά τόπους οικονομίες».

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας καταφέραμε να διοργανώσουμε με απόλυτη επιτυχία την επανεκκίνηση μετά από οκτώ χρόνια του «ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2021» που το συνολικό οικονομικού του αποτύπωμα ήταν 20 εκατ. Ευρώ, ποσό που αυξάνεται σε 35 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί και η αξία προβολής της Οργάνωσης. Έγιναν οι εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Εργασίας στον Αθλητισμό. Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει το «Ράλι Ακρόπολις» για το 2022 και 2023, τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδα, τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες που γίνουν στο Ηράκλειο το 2023, καθώς και μια σειρά από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Επίσης, σε λίγες εβδομάδες θα γιορτάσουμε, εδώ στη χώρα μας, μαζί με την Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης τα 90 χρόνια FIBA σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη -Ηράκλειο.

Ο υφυπουργός, ενημέρωσε την Βουλή ότι το Παραολυμπιακό Κέντρο Αθλητισμού στην Ραφήνα που θα μπορεί να φιλοξενεί διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης των τευχών δημοπράτησης και πολύ σύντομα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Ραφήνας θα ανακοινωθούν οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δημοπράτησής, του τόσο σημαντικού και οραματικού Κέντρου για το Παραολυμπιακό Κίνημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ