today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΕΕ: Aποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT … βασίζονται όλες στη διασύνδεσή τους με το κράτος και την έμμεση διασύνδεσή τους με την πολεμική προσπάθεια. Δεν επιβάλαμε καθολική απαγόρευση σε όλο το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό απλώς να επιτραπούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και να αποκλεισθούν άλλες, καθώς το SWIFT δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε τύπους πληρωμών. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε βάρος αυτών των δύο τραπεζών έχουν ωστόσο επιβληθεί άλλα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ