today-is-a-good-day
21 C
Athens

Το παρασκήνιο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε, οι κυρώσεις και ο νέο- οθωμανισμός του Ερντογάν

Θετικό πρόσημο βάζει η κυβέρνηση στο αποτέλεσμα της τελευταίας έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε για την Ρωσοουκρανική κρίση καθώς στο ενεργειακό μέτωπο, που «καίει» τη χώρα μας, η Ευρώπη έδειξε διατεθειμένη να ανοίξει το «πουγκί» της και να στηρίξει τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια.

Του Κώστα Πασίση

Η αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη για μέτρα στήριξης των πληττόμενων, λόγω της τιμής του φυσικού αερίου, μέσω της σύστασης ενός ειδικού Ευρωπαϊκού Ταμείου, κατά κάποιο «λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης για επιπλέον εξαγγελίες με κοινωνικό πρόσημα, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου από τις ασύμμετρες αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Το οικονομικό επιτελείο φυσικά θα ξετυλίξει το σχέδιο του, μόλις η Ευρώπη εξειδικεύσει το ευρωπαϊκό «πακέτο» της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το συγκεκριμένο μέτρο που συμπεριελήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων δεν έγινε τυχαία, αλλά επιτεύχθηκε, ύστερα από επίμονες επαφές που είχε ο Πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες πριν τη σύγκληση της Συνόδου, οι οποίοι πείσθηκαν να στηρίξουν την ελληνική πρόταση.
Απόρροια αυτής της εξέλιξης είναι η κυβέρνηση από σήμερα να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, που κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής «ασπίδας».

Στο πλαίσιο αυτό «κλείδωσε» η παράταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.
Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κωστας Σκρέκας Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει μόνιμο μηχανισμό επιδότησης απευθείας στον λογαριασμό των νοικοκυριών και η ενίσχυση αγγίζει τα 400 εκ.

Το νέο στοίχημα

Επόμενη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ένα κυβερνητικό στοίχημα με σοβαρές πιθανότητες επαλήθευσης, με δεδομένη τη συγκυρία…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πάντως οριοθέτησε την κρατική παρέμβαση τονίζοντας: «Δεν μπορεί να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ούτε, βεβαίως, να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια. Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, ανάμεσα στα άλλα, αναδύουν και την ανάγκη να είμαστε σοβαροί, μετρημένοι και κάθε φορά βλέποντας πώς πηγαίνουν τα πράγματα, να εκδηλώνουμε την υποστήριξη στον βαθμό και στην περίμετρο που κάθε φορά αντέχουμε».

Στα θετικά το Μαξίμου κρατά το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, επέδειξαν ενότητα και ομοψυχία στην αντιμετώπιση της μαζικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό παρά τα αντιτιθέμενα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν «θα πλήξουν πολύ ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία».
Κυρώσεις που θα μεγεθυνθούν στην περίπτωση δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ θα επιβληθούν στο δεύτερο πακέτο μέτρων.

Ωστόσο στο θέμα των κυρώσεων υπάρχει και κριτική που εστιάζεται στην άρνηση της Γερμανίας αλλά και κάποιων άλλων χωρών οι οποίες διαφώνησαν με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσον αφορά τα αρνητικά μηνύματα, που δεν αφορούν τα της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, αλλά τα απορρέοντα από την ωμή παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας, είναι η αναβίωση ενός επικίνδυνου αναθεωρητισμού, που θυμίζει ολίγον από τον Οθωμανισμό του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτήρισε την 24η Φεβρουαρίου 2022, «σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις»
Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ