today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος: Ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα

«Η καταδίκη της Ρωσίας και της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι ομόθυμη από τον ελληνικό λαό και από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6», όπου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στη στάση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη Σύνοδο Κορυφής και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα.

«Πιστεύω ότι όλη η ανθρωπότητα είναι συγκλονισμένη από αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είχε πολλές δεκαετίες να ζήσει πολεμική αναμέτρηση και μάλιστα τέτοιου είδους, με απόλυτη εισβολή ενός κράτους σε ένα άλλο. Ο ελληνισμός έχει ζήσει στο παρελθόν τέτοιου είδους καταστάσεις. Κανείς δεν ξεχνά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δε μπορεί να γίνει δεκτή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κανέναν, γι’ αυτό υπάρχουν κυρώσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτοχρόνως, η εισβολή στην Ουκρανία είναι και ένα μάθημα προς όλους μας. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε μία γειτονιά ταραγμένη, όπως είναι η δική μας γειτονιά, οφείλουμε να παίρνουμε τα μέτρα μας, γιατί έχουμε έναν γείτονα, ο οποίος, δυστυχώς, όπως είδατε και τις τελευταίες μέρες συνεχίζει τις προκλήσεις, απίστευτη προπαγάνδα σε βάρος της χώρας».

Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Η Ελλάδα είναι ισχυρή και από οικονομική άποψη και από πολιτική. Έχει αυξήσει τη δύναμη και την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και στον κόσμο και ασφαλώς έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και στρατιωτικά μέσα από τις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης, τόσο στον τομέα της αεροπορίας όσο και στο ναυτικό. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ισχυρή για να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να την απειλήσει στα σοβαρά… Το διεθνές δίκαιο δε μπορεί να τηρείται με εξαιρέσεις. Πρέπει να έχει καθολική ισχύ και πρέπει να επανέλθουμε στη βασική θεώρηση ότι δεν μπορεί να αλλάζουν τα σύνορα των χωρών με την ισχύ των όπλων, με τη στρατιωτική ισχύ και τη χρήση ωμής βίας, η οποία αναπόφευκτα έχει θύματα όχι μόνο μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού αλλά και μεταξύ των αμάχων».

Όσον αφορά τον ρόλο της Ευρώπης και τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη ο υπουργός επεσήμανε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ρόλο κομπάρσου στις εξελίξεις. Θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό ρόλο, γι’ αυτό υπογράμμισα πόση μεγάλη αξία έχουν οι παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και εχθές το βράδυ στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών και όλο το τελευταίο διάστημα».

Πρόσθεσε, δε, ότι σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που είναι η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, και την ακρίβεια των προϊόντων, η χώρα μας έχει πάρει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει τα αποθέματα που της χρειάζονται.

«Πιστεύω ότι με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και με ενότητα η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά και να έχει έναν πολύ πιο σημαντικό και πολύ πιο ισχυρό ρόλο σε μία Ευρώπη που πρέπει και αυτή να ανακτήσει τη δύναμη της», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει εγρήγορση των αρχών ασφαλείας στα σύνορα και παρακολουθούν την κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μετακινήσεις από την Ουκρανία.

«Ιδιαίτερο σημείο ευαισθησίας για εμάς είναι οι Έλληνες ομογενείς, αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση μετακίνησης, ότι θέλουν να μείνουν στη χώρα, θέλουν να μείνουν στην περιοχή που σήμερα κατοικούν. Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολη η οποιαδήποτε μετακίνηση, καθώς το ελληνικό στοιχείο βρίσκεται σε περιοχές που είναι πολεμικό πεδίο και κάθε μετακίνηση θα ήταν πολύ-πολύ επικίνδυνη», σημείωσε ο υπουργός και κατέληξε: «H Ελληνική Αστυνομία παίρνει τα μέτρα της σε όλους τους ενδεχόμενους χώρους που θα γίνουν συγκεντρώσεις προκειμένου να διαφυλάσσεται η τάξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ