today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Οι πρωτοβουλίες του Κ.Μητσοτάκη στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανική κρίση

Αποδεκτή έγινε η πρόταση Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για  έκτακτα μέτρα στήριξης των κρατών-μελών αναφορικά με την ενέργεια. Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρώπη να εμφανιστεί με ενιαία φωνή, έναντι του αναθεωρητικού δόγματος της Ρωσίας που είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Του Κώστα Πασίση

Στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της Ε.Ε προβλέπονται σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία σε οικονομία, μεταφορές ενέργεια. Ενώ προς το παρόν τουλάχιστον έμεινε εκτός το λεγόμενο SWIFT, δηλαδή η αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών.

Το βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ήταν ότι οι ανατιμήσεις αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση.

Η Ελλάδα, το περασμένο Φθινόπωρο, είχε παρουσιάσει στις Βρυξέλλες μια σχετική πρόταση, αλλά η Ευρώπη έκανε ότι δεν… άκουσε, μη αντιμετωπίζοντας εκείνη την περίοδο κάποια ενεργειακή κρίση…

Να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον στη χώρα μας, η «έκρηξη» των τιμών ενέργειας είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο κόσμο.

Ήδη η  τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για αύριο διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34%. Ενώ στα ύψη είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο-βενζίνη. Γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον ζήτησε για το διάστημα που θα διαρκέσει η Ουκρανική κρίση, να υπάρξει εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε οι κυβερνήσεις να έχουν μια ευελιξία στη χάραξη της κοινωνικής πολιτικής τους.

Στην έκτακτη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, άνοιξε και το κεφάλαιο της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, ένα μέιζον πρόβλημα το οποίο οι ηγέτες της Ε.Ε μέχρι σήμερα τουλάχιστον αντιμετωπίζουν με … ασπιρίνες.

Η μαζική επίθεση όμως στην Ουκρανία από τη Ρωσία, που ξαναγράφει την ιστορία, όπως τη βολεύει, βάζει το όλο ζήτημα σε άλλη διάσταση, που πλέον δε σηκώνει κωλυσιεργίες…

Σε πολιτικό επίπεδο, η βάρβαρη εισβολή  των Ρώσων στην Ουκρανία, σήμανε για δεύτερη φορά κόκκινο συναγερμό στο Μαξίμου, εξού και η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Οι θέσεις της Αθήνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ εξέπεμψε συγκεκριμένα μηνύματα που δεν επιδέχονται παρερμηνείες όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας στο πόλεμο που άνοιξε το Κρεμλίνο.

Πρώτον,  Ξεκαθάρισε  ότι η χώρα μας σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Και καταδίκασε απερίφραστα τη Ρωσική επίθεση που αμφισβητεί τα ήδη χαραγμένα σύνορα των χωρών.

Δεύτερον, υπογράμμισε ότι στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα.

Τρίτον επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μίλησε για ευρωπαϊκή αντίδραση (κυρώσεις), αντίστοιχη της εισβολής της Ρωσίας.

Τέταρτον ζήτησε την παύση όλων των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Όλα αυτά επανέλαβε με σαφήνεια και στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ενεργό συμμετοχή στο αυστηρό πακέτο κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία του Πούτιν.

Η χώρα μας  παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία, τη σοβαρότερη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά παράλληλα κοιτάζει και προς την πλευρά της Τουρκίας η οποία χθες καταδίκασε την Ρωσική επίθεση, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε και «παζάρι» για το κλείσιμο των «Στενών» του Βοσπόρου στο Ρωσικό στόλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ρωτήθηκε για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και απάντησε με νόημα: “Η χώρα μας είναι επαρκώς θωρακισμένη με το δίκαιο των θέσεων της. Διπλωματικά αποκρούουμε κάθε ενέργεια της Τουρκίας. Έχουμε αναπτύξει μία πολυδιάστατη διπλωματική πολιτική και έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Δεν φοβόμαστε”.

Μάλιστα με αφορμή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι  «οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δε ψήφισε ούτε την Ελληνογαλλική συμφωνία, ούτε την αντίστοιχη αμερικανική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ