today-is-a-good-day
32 C
Athens

Γ.Γεωργαντάς: Εθνική επιτυχία η διατήρηση πόρων ύψους 19,3 δισ. ευρώ από τη νέα ΚΑΠ

«Υπάρχει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο με στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη και ενίσχυση των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με «την κρίση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής». Οι επερωτώντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για το πρωτογενή τομέα, χαρακτηρίζοντας πρόχειρα, ελλειπή και αποσπασματικά τα μέτρα στήριξης των αγροτών.

«Όσα λέμε στους αγρότες δεν είναι όλα ευχάριστα αλλά τους λέμε πάντα την αλήθεια κοιτώντας τους στα μάτια», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς ενώ διαβεβαίωσε ότι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η θωράκιση της ενεργειακής αυτονομίας των αγροτών. «Σε συνεννόηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες και θα περιθώρια που υπάρχουν», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τους εργάτες γης ώστε, όπως είπε, χωρίς γραφειοκρατίες και μέσα από ένα καθαρό νομοθετικό πλαίσιο να επιτραπεί η άμεση είσοδος τους στη χώρα για να εργαστούν. Επίσης, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την συνολική αναβάθμιση του ΕΛΓΑ και ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για νέα αρδευτικά προγράμματα. Αναφερόμενος ειδικά στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ επεσήμανε ότι, «έγιναν οι σχετικές μελέτες, κατατέθηκαν οι εισηγήσεις και είμαστε ώριμοι για τις αναγκαίες αλλαγές του οργανογράμματός του, λαμβάνοντας υπόψη και τους σύγχρονους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση». «Πρέπει ο ΕΛΓΑ να αποτελέσει πεδίο απόλυτης διαφάνειας και να καταβάλλονται δίκαια και έγκαιρα, χωρίς πλέον καθυστερήσεις οι αποζημιώσεις στους αγρότες που δοκιμάζονται», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήδη έχουν δοθεί οικονομικές ενισχύσεις στους αγρότες ύψους 860 εκατ. ευρώ εκτός των 350 εκατ. ευρώ που δόθηκαν μέσω ΕΛΓΑ. Έμφαση έδωσε και στα προγράμματα για τους νέους αγρότες, σημειώνοντας ότι έχουν κατατεθεί 13.500 αιτήσεις ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει γρήγορα η αξιολόγηση ώστε μέσα από το αξιόλογο αυτό πρόγραμμα να βοηθηθούν».

Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τα αποτελέσματα της νέας ΚΑΠ, ο κ. Γεωργαντάς απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα μας δεν κατάφερε να διασφαλίσει τον αγροτικό της τομέα, αντιτείνοντας ότι «ήταν μια μεγάλη εθνική επιτυχία, καθώς η κυβέρνηση μέσα από τη διαβούλευση κατάφερε να διατηρηθούν και να μην μειωθούν οι πόροι ύψους 19,3 δις ευρώ». «Με βάσει τις δυνατότητες που μας δίνει αυτή η εθνική επιτυχία μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη περίοδο με συγκεκριμένες στοχεύσεις, με σύνδεση της παραγωγικής βάσης, με την μεταποίηση, την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων, την υγεία, τον πολιτισμό τον τουρισμό μας. Έχουμε αρκετά εργαλεία και με διαφάνεια θα αξιοποιήσουμε όλους τους κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 2 δισ. 670 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου», επεσήμανε. «Έχουμε ιστορικές αλλαγές για την επόμενη περίοδο και θα τις υπηρετήσουμε με πολλές δράσεις προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης. Θα φροντίσουμε να τρέξουνε όλα τα προγράμματα και τα έργα γρήγορα. Θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε τις διαχρονικές στρεβλώσεις και να ενισχυθεί ο παραγωγός και ο πραγματικός αγρότης. Είναι μια δύσκολη χρονική συγκυρία που οφείλετε σε εξωγενείς παράγοντες και θα κριθούμε από την όποια προσπάθεια μας», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε την ΝΔ ότι «η πολιτική της δυστυχώς, αντιστρατεύεται τον στόχο να γίνει το αγροδιατροφικό μοντέλο κινητήριος μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που τόσο έχει ανάγκη. «Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ευκαιρία που θα πάει χαμένη γιατί θυσιάζεται κι αυτή στο όνομα της αδιέξοδης πολιτικής σας», υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης.

Ο επερωτών βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης καταλόγισε «αδράνεια και προφανή αδυναμία της κυβέρνησης της ΝΔ να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης» και πρόσθεσε ότι «οι λανθασμένες επιλογές της, οδηγούν τους αγρότες σε αδιέξοδα και επικίνδυνα μονοπάτια, που πλήττουν εμφανέστατα τον πρωτογενή τομέα».

«Είναι εμφανές ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ο απόλυτος εμπαιγμός των αγροτών. Δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που είναι εντονότατο και εξοργίζουν περισσότερο τους αγρότες, παρά δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δείχνουν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, γι’ αυτό δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. ‘Ανθρακες ο θησαυρός», υπογράμμισε ο επερωτών βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ