today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Την απόδοση των οφειλών προς τους δήμους θα ζητήσει από τη ΔΕΠΑ η ΠΕΔ-ΚΜ

Την απόδοση των οφειλών προς τους δήμους θα ζητήσει από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Η σχετική απόφαση ελήφθη στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης ενώ όπως έγινε γνωστό, το ποσό των οφειλών ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο θέμα, για το οποίο έλαβε ομόφωνη απόφαση και η ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εξηγώντας πως σημειώθηκαν δυο λάθη στην απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το πρώτο αφορά στην παράλειψη του τρέχοντος έτους για την καταβολή των οφειλών προς τους δήμους και το δεύτερο ότι υποχρεώνει τις Εταιρείες Διανομής Αερίου, όπως την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΕΔΑ Αττικής να αποδώσουν τα χρήματα στην ΔΕΠΑ, ενώ αυτές τα έχουν αποδώσει ήδη. Για τον λόγο αυτό, η ΠΕΔΚΜ ζητά να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να υποχρεωθεί η ΔΕΠΑ που εισέπραξε τα μερίσματα της και δεν απέδωσε το 10% για τα έτη 2019 και 2020 να τα αποδώσει στους δήμους, αφού έτσι ορίζει ο νόμος. Επίσης, ζητά για το 2021 να γίνει η απόδοση των χρημάτων απευθείας από τις Εταιρείες Διανομής Αερίου στους δήμους χωρίς να περάσει από τη ΔΕΠΑ.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε ακόμη το φαινόμενο των βανδαλισμών σε σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές και άλλους δημόσιους χώρους, με αφορμή επιστολή του δημάρχου Ωραιοκάστρου Π. Τσακίρη προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αλλά και τα περιστατικά που σημειώθηκαν τελευταία σε δήμους, όπως Ωραιόκαστρο, Κορδελιό – Εύοσμος, Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης, Θέρμης κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος με την βοήθεια της πολιτείας, ώστε αυτές οι συμπεριφορές να ελέγχονται και να τιμωρούνται. Παράλληλα, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία τη λήψη κάθε μέτρου που προστατεύει τον εξοπλισμό σε δημόσιους χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ