Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι είναι ένας ακόμη σταθμός στο διπλωματικό «μαραθώνιο» επανόδου της Ελλάδας, με ενισχυμένο ρόλο, στα Βαλκάνια. Ένα μεγάλο άνοιγμα που ξεκίνησε σχεδόν εδώ και ένα χρόνο και θα έχει συνέχεια, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.
Του Κώστα Πασίση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Νικολάε Τσιούκα, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των δυο χωρών που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, όπως φάνηκε τον περασμένο Αύγουστο, στη διάρκεια των πυρκαγιών όπου η Ρουμάνια συνέδραμε στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Η ατζέντα περιελάμβανε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, τις προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ενώ στο «μενού» ήταν και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Με αφορμή τα άκρως ανησυχητικά τεκταινόμενα στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πόσο μάλλον από μια χώρα η οποία έχει θέσει το διεθνές δίκαιο στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής».
Ένα μήνυμα με βασικό αποδέκτη τη Ρωσία που παραβιάζει κατάφωρα με διάφορα προσχήματα το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά και το χώρο των Βαλκανίων όπου παίζονται γεωστρατηγικά παιχνίδια και κυκλοφορούν διάφορα σενάρια.
Μαζί με τον Πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι ταξίδεψε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο οποίος διερεύνησε το πεδίο συνεργασίας των δυο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
Ειδικότερα έγινε συζήτηση για εξαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρουμάνια προς τη χώρα μας, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα επάρκειας, λόγω της Ρωσοουκρανικής κρίσης.
Λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε
Κομβικής σημασίας ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το «επιχειρείν» στη Ρουμανία.
«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών κεφαλαίων, των ελληνικών επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός της πατρίδας μας. Και φυσικά τα Βαλκάνια και ειδικά μία πολύ μεγάλη αγορά, η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, η Ρουμανία, είναι μία αγορά η οποία προφανώς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση και για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας: τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δομικά υλικά.
«Κωδικός» Βαλκάνια
Πίσω από αυτή την πολυσχιδή «δραστηριότητα» κρύβεται η στρατηγική της οικονομικής διπλωματίας που αποτελεί ένα «δυνατό» εργαλείο προώθησης καλών διακρατικών σχέσεων και αύξησης της ελληνικής επιρροής, στο χώρο των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα, επιχειρεί μέσω αυτού του μέσου εξωτερικής πολιτικής να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους της.
Η οικονομική διπλωματία είναι και το «στοπ» της χώρας μας στην πολυεπίπεδη τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια και κυρίως στην Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια.
Υπενθυμίζεται ότι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όπου για άλλη μια φορά υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.
Ενώ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ αλλα και το …γνωστόν μας Ζόραν Ζάεφ.