today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ουκρανικό: Το Λονδίνο θεωρεί πολύ πιθανό ο Πούτιν να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο

Οι Βρετανοί δεν έχουν αποδείξεις ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν εισέλθει στις αποσχιθείσες επαρχίες

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εκτίμησε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο, μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Τρας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.

Μετά την ανακοίνωση χθες Τρίτη της επιβολής κυρώσεων από το Λονδίνο εναντίον τριών ολιγαρχών που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και ρωσικών τραπεζών, η Βρετανίδα υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Αυτό το καθεστώς κυρώσεων, «το πιο σκληρό που έχει υιοθετηθεί ποτέ εναντίον της Ρωσίας» από τη Βρετανία, θα κάνει «τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το καθεστώς του όπως και τη ρωσική οικονομία να υποφέρουν».

«Όμως θα προχωρήσουμε περισσότερο, αν δούμε μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Τρας, κάνοντας λόγο για περιορισμό της πρόσβασης της Μόσχας στις βρετανικές αγορές κυρίως σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της.

Οι νέες αυτές κυρώσεις θα ληφθούν «από κοινού με τους διεθνείς μας εταίρους», διευκρίνισε η Βρετανίδα υπουργός.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico, η βρετανική κυβέρνηση οριστικοποιεί μια νέα σειρά κυρώσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, οι οποίες προβλέπεται να στοχοθετήσουν έναν πιο μακρύ κατάλογο ολιγαρχών και προσώπων του στενού κύκλου του Πούτιν.

Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.

«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ