today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η κρίση στην Ουκρανία και οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έθεσαν την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η κίνηση υψηλού διπλωματικού ρίσκου του Πούτιν, με την αναγνώριση των  “λαϊκών δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ, ανοίγει «απαγορευμένα» κεφάλαια, σε διπλωματικό επίπεδο γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος και στη «γειτονιά» μας εκτός των ενεργειακών ζητημάτων  και ενός νέου πιθανού  μεταναστευτικού κύματος.

Του Κώστα Πασίση

«Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα που διαταράσσει επικίνδυνα τη διεθνή σταθερότητα.

Ενώ μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που προέβη και σε εκτίμηση της νέας κατάστασης, αποσαφηνίστηκε πλήρως και χωρίς αστερίσκους  η ελληνική θέση στην Ουκρανική κρίση.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πίσω από αυτή την «καθαρή» θέση στοίχισης με τη Δύση, κρύβεται και η ανησυχία, μήπως τα «παιχνίδια πολέμου» έχουν αντανάκλαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν ήδη απειλεί το status quo της περιοχής.

«Αυτά που βλέπουμε στην Ουκρανία, τα έχουμε δει στην Κύπρο. Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη εδώ και 40 χρόνια, παραβιάζοντας την κυριαρχία και την ανεξαρτησία κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Ρωσία σήμερα παραβιάζει σύνορα», τόνισε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας επίσης ότι ο Ερντογάν σήμερα εμφιλοχωρεί και όλα αυτά θέλει να τα μπερδέψει»…

Για την κυβέρνηση η «βόμβα» Πούτιν με την αναγνώριση των προαναφερόμενων περιοχών μπορεί να ανοίξει τον «Ασκό του Αίολου», με δεδομένο ότι η Ελλάδα δε θέλει πολέμους, αναθεωρητισμούς, αμφισβήτηση συνόρων και τσαλάκωμα του Διεθνούς Δικαίου.

Η χώρα μας είναι σύγχρονη και αμιγώς ευρωπαϊκή και δε έχει καμία σχέση με την Τουρκία του 19ου που ονειρεύεται ο Σουλτάνος, με την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στις αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις έγινε  ανάλυση όλων των σεναρίων και των εναλλακτικών σχεδίων αναφορικά με το ενεργειακό ζήτημα, που καίει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη.

«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, έτσι ώστε ο εφοδιασμός της αγοράς ενέργειας με φυσικό αέριο να μην τεθεί υπό απειλή, να μην κινδυνεύσει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:  «Θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα είτε με προμήθειες LNG, είτε με αλλαγή του μείγματος, όπου χρειαστεί, για παραγωγή ρεύματος,  από φυσικό αέριο, σε πετρέλαιο είτε με τη σωστότερη διαχείριση».

Προστασία της Ελληνικής μειονότητας

Συναγερμός όμως στην κυβέρνηση και στο ΥΠΕΞ υπάρχει για τους ομογενείς μας στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Δένδιας δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελλάδας επισκέφθηκε προ ολίγων ημερών την Μαριούπολη που  αυτή τη στιγμή είναι  «στο μάτι του κυκλώνα». Και το πρώτο μήνυμα που έστειλε πατώντας το πόδι του στην πόλη ήταν ότι Ελλάδα θα στηρίξει την ομογένεια της Ουκρανίας.

Το Ελληνικό Προξενείο Μαριούπολης σήμερα αποτελεί κόμβο ενημέρωσης και διευκολύνσεων για όλους του Έλληνες της περιοχής.

«Οι ελληνικές αρχές στην «καυτή ζώνη» βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο έκδηλη είναι η αγωνία των ομογενών μας για την επόμενη ημέρα καθώς η Ουκρανία εισέρχεται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ