today-is-a-good-day
13 C
Athens

Βουλγαρία: Η αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ καταδικάζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Η αναγνώριση των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσική Ομοσπονδία καταδικάζει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και οδηγεί στην αύξηση της έντασης σε ολόκληρη την περιοχή, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, σχολιάζοντας τη γρήγορη απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αναγνωρίσει τις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη.

Βιώσιμη λύση στην κρίση αυτή δεν μπορεί να βρεθεί με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου ή με στρατιωτικά μέσα, τόνισε ο Ράντεφ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο ηγέτης του GERB και πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανέφερε ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, αυτό είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη. “Δυστυχώς, μια τέτοια πράξη μπορεί να προκαλέσει νέα στρατιωτική σύγκρουση”, υπογράμμισε.

Η Βουλγαρία θα πρέπει να στηρίξει την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση στην απάντησή της αμέσως, καθώς η Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσει με μία φωνή τώρα, υποστήριξε ο ηγέτης του GERB.

Η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (UDF), κόμμα που μετέχει στον συνασπισμό GERB-UDF, καταδίκασε την αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία ως “άλλη μια πράξη παραβίασης του διεθνούς δικαίου από το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν”. Σύμφωνα με το UDF, η ενέργεια αυτή θέτει τον κόσμο στα πρόθυρα μιας κρίσης που μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις χειρότερες, μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Το UDF κάλεσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να ενωθούν με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του υπόλοιπου ελεύθερου κόσμου και να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Κάλεσε επίσης όλα τα δημοκρατικά βουλγαρικά κόμματα να καταδικάσουν την αναγνώριση στην οποία προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ