today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Λιβύη: Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε βουλευτικές εκλογές

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, τον οποίο έχει αντικαταστήσει το κοινοβούλιο που έχει εκλέξει νέο πρωθυπουργό, επανέλαβε χθες Δευτέρα ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές πριν το τέλος Ιουνίου.

Η Λιβύη, που είναι ήδη διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων θεσμών στα ανατολικά και τα δυτικά, βρίσκεται από τις 10 Φεβρουαρίου και με δύο πρωθυπουργούς στην Τρίπολη, αφού προηγουμένως, τον Δεκέμβριο, δεν κατάφερε να οργανώσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, εξέλεξε νέο μεταβατικό πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, στη θέση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, όμως ο τελευταίος επιμένει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Εκτός από την αντικατάσταση του Ντμπεϊμπά οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός νέου οδικού χάρτη, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε προεδρικές εκλογές το αργότερο σε 14 μήνες.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες Δευτέρα το βράδυ ο Ντμπεϊμπά καταφέρθηκε εναντίον της «ηγεμονικής πολιτικής τάξης» και κυρίως κατά του κοινοβουλίου, η «απερίσκεπτη» απόφαση του οποίου να τον αντικαταστήσει «θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πόλεμο».

Παράλληλα ανακοίνωσε δικό του οδικό πολιτικό χάρτη, ο οποίος αναμένεται να καταλήξει στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών «το αργότερο ως τις 24 Ιουνίου», ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας είχε οριστεί πριν ένα χρόνο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ντμπεϊμπά, επικεφαλής μιας προσωρινής κυβέρνησης, έπειτα από χρόνια πολέμου και διχασμού, για να ηγηθεί της μετάβασης και να οργανώσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Όμως συνεχείς διαμάχες οδήγησαν στην αναβολή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, στις οποίες η διεθνής κοινότητα εναπόθετε μεγάλες ελπίδες για να σταθεροποιηθεί επιτέλους η χώρα και να τερματιστούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Ντμπεϊμπά διαβεβαίωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα καταρτιστεί Σύνταγμα, το οποίο θα θέτει τη νομική βάση για τις προεδρικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ ο αντίπαλός του πρωθυπουργός Μπασάγα έχει περιθώριο ως τις 24 Φεβρουαρίου για να σχηματίσει κυβέρνηση, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ