today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ταλιμπάν: Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι στο Αφγανιστάν θα πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους

Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι στο Αφγανιστάν να καλύπτουν το κεφάλι τους, ακόμη και με μια κουβέρτα αν είναι απαραίτητο, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, προειδοποίησε σήμερα το υπουργείο Προώθησης των Ηθών.

Στις περισσότερες γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα είχε απαγορευθεί να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, αν και οι ισλαμιστές αναφέρουν ότι θα τους επιτραπεί μόλις πληρούνται κάποιοι όροι, όπως ο αυστηρός διαχωρισμός των φύλων στον χώρο εργασίας.

Το υπουργείο προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να εμφανίζονται στον χώρο εργασίας τους αν δεν έχουν καλυμμένο σωστά το κεφάλι τους και πρόσθεσε ότι αν δεν τηρούν αυτό τον κανόνα, θα απολύονται.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσο μέρος του κεφαλιού των γυναικών θα πρέπει να καλύπτεται, σε μια χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών ήδη φορούσε μαντίλα και όχι χαλαρά προτού καν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν.

«Μπορούν να φορούν το χιτζάμπ με τον τρόπο που επιθυμούν», επεσήμανε ο Μοχάμαντ Σαντίκ Ακίφ Μουχατζίρ εκπρόσωπος του υπουργείου.

Όταν ρωτήθηκε αν οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν μπούρκα, απάντησε ότι μπορούν να φορούν το κάλυμμα της επιλογής τους.

Μπορούν «να φορούν οποιουδήποτε τύπου χιτζάμπ, εξαρτάται από αυτές, όμως θα πρέπει να καλύπτονται με σωστό τρόπο (…) ακόμη κι αν χρειαστεί να φορέσουν μια κουβέρτα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ