today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η επίλυση του Βορειοϊρλανδικού θα βοηθήσει τις σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών σε ζητήματα όπως το Ουκρανικό

Η επίλυση της διαμάχης για το Brexit αναφορικά με το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία θα επιτρέψει τόσο στο Λονδίνο, όσο και στις Βρυξέλλες να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η κρίση στην Ουκρανία θα δηλώσει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Λιζ Τρας υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε συνομιλίες εδώ και μήνες, προκειμένου να καταρτίσουν εκ νέου ένα πολιτικά διχαστικό πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο συμφωνήθηκε από το Λονδίνο, στο πλαίσιο της αποχώρησής του από την ΕΕ, πριν από δύο χρόνια.

Το πρωτόκολλο κράτησε τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά αγαθών, προκειμένου να διατηρηθεί ένα πολιτικά ευαίσθητο ανοιχτό σύνορο με την Ιρλανδία, η οποία, είναι μέλος της ΕΕ.

Προκειμένου να γίνει αυτό, καταρτίστηκε ένα λειτουργικό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα, προκαλώντας το θυμό υποστηρικτών της ένωσης με τη Βρετανία, αλλά και της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία, ωθώντας τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει την επαναδιατύπωση της σχετικής συμφωνίας.

Η Τρας θα επισκεφτεί σήμερα τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

“Είναι σημαντικό να δουλέψουμε όλοι μαζί για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να μας επιτραπεί να οικοδομήσουμε μία πιο δυνατή σχέση και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, για την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και να ορθώσουμε το ανάστημά μας κατά της ρωσικής επιθετικότητας,” ανέφερε η ίδια, σε μία ανακοίνωσή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ