today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Σταύρος Αραχωβίτης στο ThePresident: Μόνη δημοκρατική διέξοδος η παραίτηση της Κυβέρνησης και οι εκλογές

Ιδεοληψίες και «εκλεκτικές συγγένειες» καταλογίζει στην Κυβέρνηση ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, με συνέντευξη που παραχωρεί στο ThePresident και υπογραμμίζει πως η ασκούμενη πολιτική καταστρέφει την εθνική οικονομία, αυξάνει το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, και ωθεί τον πληθωρισμό σε ρεκόρ 30ετίας.

Παράλληλα καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να «φρενάρει» την ενεργειακή κρίση τονίζοντας ότι «οι σχέσεις της Ε.Ε με την Ρωσία δοκιμάζονται ξανά. Η ένταση που υπάρχει στην περιοχή της Ουκρανικής μεθορίου είναι ακόμα ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης». Αναφορικά με την ανάγκη ενεργειακής μετάβασης σημειώνει «ο σχεδιασμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέβλεπε μια ομαλή και σταδιακή απεξάρτηση και μετάβαση στο νέο ενεργειακό μίγμα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιλέγει τον «ξαφνικό θάνατο» που κάτω από αυτές τις συγκυρίες αποδεικνύεται ως τραγική επιλογή».

Ο κ. Αραχωβίτης αναφερθείς στον πρωτογενή τομέα δηλώνει «τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, προκειμένου να μην σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, πρέπει να είναι σχεδιασμένα με γνώση των συντελεστών παραγωγής, με στρατηγικό τρόπο και με διορατικότητα. Χρειάζεται μια συνολική οπτική που δεν διαθέτει η σημερινή Κυβέρνηση».

Τέλος, επιμένει σε εκλογές υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων «η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος για τη χώρα και την κοινωνία αυτή την στιγμή (…) η δημοκρατία και η κοινωνία δεν μπορούν να περιμένουν, όταν υπάρχουν ασφαλείς και δοκιμασμένες λύσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτού Λακωνίας και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, στο ThePresident και στην Αγγελική Λάζου.

Η Ευρώπη εκ νέου αντιμέτωπη με μια κρίση, αυτή τη φορά ενεργειακή κρίση. Υπάρχουν εργαλεία να αντιμετωπιστεί;

Το διεθνές ράλι ανόδου της τιμής των καυσίμων δημιουργεί συνθήκες ντόμινο σε ολόκληρη την οικονομία, από την παραγωγή μέχρι τις μεταφορές.  Οι σχέσεις της Ε.Ε με την Ρωσία δοκιμάζονται ξανά. Η ένταση που υπάρχει στην περιοχή της Ουκρανικής μεθορίου είναι ακόμα ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης.  Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες της.

Το πρώτο εργαλείο που διαθέτει είναι η ενεργητική διπλωματία. Η άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και η αναζήτηση εναλλακτικών διεξόδων προς αποφυγή των εντάσεων, είναι υποχρέωση της Ενωμένης Ευρώπης.

Από κεί και πέρα, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης στα καύσιμα είναι μια δυνατότητα την οποία η ΕΕ επιτρέπει και πολλά κράτη έχουν σπεύσει να εφαρμόσουν. Παράλληλα, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας τα πλέον ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, πολλά κράτη αυξάνουν τον κατώτατο μισθό, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την αγοραστική δύναμη. Η αύξηση του κατώτατου μισθού  λειτουργεί πολλαπλασιαστικά μάσα στην οικονομία και διαχέεται σε όλους τους τομείς.

Το πιο σημαντικό εργαλείο, ωστόσο, θεωρώ ότι είναι η ανάπτυξη πολιτικών αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου από την υπερσυγκέντρωση άυλων, μη παραγωγικών κεφαλαίων προς τις πραγματικά παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Η τραγική αύξηση των ανισοτήτων οδηγεί σε εξαθλίωση μεγάλα  στρώματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ωθεί σε νέες μεταναστευτικές ροές, μειώνοντας τόσο τον πληθυσμό συνολικά,  αλλά και το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

Αν και το θέμα της ενεργειακής μετάβασης έχει τεθεί ως αναγκαιότητα από τις πολιτικές δυνάμεις εν συνεχεία παρατηρούμε απροθυμία υλοποίησης, η οποία τελικά που οφείλεται;

Η ενεργειακή μετάβαση ως συνεισφορά στην αντιμετώπιση της Κλιματική Αλλαγής και της μετάβασης σε ένα πιο φιλοπεριβαλλοντικό μέλλον αποτελεί στόχο και δέσμευση της χώρας μας.

Ωστόσο, η μετάβαση και η απεξάρτηση από τα εγχωρίως παραγόμενα καύσιμα πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, τόσο στην εθνική οικονομία, όσο και στις περιοχές που σήμερα διαβιούν από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, απρόβλεπτες κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να υπάρχει η ευελιξία αναπροσαρμογής των στρατηγικών και των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο σχεδιασμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε μια ομαλή και σταδιακή απεξάρτηση και μετάβαση στο νέο ενεργειακό μίγμα. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιλέγει τον «ξαφνικό θάνατο» που κάτω από αυτές τις συγκυρίες αποδεικνύεται ως τραγική επιλογή.

Εν μέσω της σφοδρότατης ενεργειακής κρίσης η οποία δε δείχνει σημάδια άμεσης αποκλιμάκωσης, σε δύσκολη θέση βρέθηκε και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας μας. Μπορείτε να μάς αριθμήσετε τα προσωρινά αλλά και τα μόνιμα μέτρα  που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να ανακουφιστούν οι Έλληνες παραγωγοί;

Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται πολλαπλώς, καθώς η ενέργεια επηρεάζει ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής. Οι τιμές στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί, η ηλεκτρική ενέργεια με την ρήτρα αναπροσαρμογής καθιστούν αδύνατη την άρδευση, το κόστος των καυσίμων για τη συλλογή, το όργωμα και την μεταφορά των προϊόντων έχει πολλαπλασιαστεί.

Συνεπώς, τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, προκειμένου να μην σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, πρέπει να είναι σχεδιασμένα με γνώση των συντελεστών παραγωγής, με στρατηγικό τρόπο και με διορατικότητα. Χρειάζεται μια συνολική οπτική που δεν διαθέτει η σημερινή Κυβέρνηση.

Τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν διακρίνονται σε δυο επίπεδα: στα μέτρα ανακούφισης άμεσου χαρακτήρα, και στα διαρθρωτικά μέτρα στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα.

Στην πρώτη κατηγορία μέτρων εντάσσεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα καύσιμα, μέτρο που ήδη έχουν θεσπίσει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο σε όλους τους παραγωγούς, η κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα, η έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη της αύξησης στην αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Στη δεύτερη κατηγορία μέτρων εντάσσεται η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και η προστασία των εγχώριων προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις, η λήψη μόνιμων μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, η ενίσχυση του δημοσίου  συστήματος ασφάλισης της παραγωγής, η προστασία, προβολή, προώθηση των ποιοτικών επώνυμων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της χώρας μας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, ήταν πραγματικά κοροϊδία. Αποσπασματικά, λίγα και χωρίς συνέχεια.  Οι αγρότες βρίσκονται στον δρόμο γιατί βλέπουν να απειλείται η ύπαρξή τους και γιατί πραγματικά δεν έχουν άλλη επιλογή.

Φυσικά δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας που χρειάζεται υποστήριξη αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ενίσχυση, χωρίς αυτό να σημαίνει σε δεύτερο χρόνο, υλοποίηση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής;

Ο εκτροχιασμός της δημοσιονομικής σταθερότητας δεν έρχεται από τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ούτε από την ανύπαρκτη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο εκτροχιασμός της οικονομίας έρχεται από τις απευθείας αναθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις ανεξέλεγκτες και άκαιρες δαπάνες και από τις υπερκοστολογήσεις έργων σε φίλους εργολάβους.

Οι ιδεοληψίες και οι «εκλεκτικές συγγένειες» αυτής της Κυβέρνησης είναι που καταστρέφουν την εθνική οικονομία, αυξάνοντας το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, και ωθώντας τον πληθωρισμό σε ρεκόρ 30ετίας.

Αντίθετα, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κοινωνική μέριμνα επιστρέφουν στην οικονομία, τονώνουν τη ζήτηση, αυξάνουν την απασχόληση και επηρεάζουν θετικά ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.

Το κόμμα σας, μέσω και του προέδρου Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε εκλογές. Ωστόσο, η υγειονομική κατάσταση στη χώρα μας επιτρέπει μια τέτοια εξέλιξη;

Η παραίτηση της Κυβέρνησης και η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος για τη χώρα και την κοινωνία αυτή την στιγμή.

Η τραγική διαχείριση της πανδημίας με την εκατόμβη των νεκρών, πολλοί από τους οποίους έσβησαν χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να τους προσφέρουν την νοσηλεία που ανθρωπιστικά άξιζαν, η κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» στις πυρκαγιές του καλοκαιριού και στα χιόνια του χειμώνα, η ανικανότητα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής απέναντι στο κύμα ακρίβειας καθώς και το επίπεδο της δημοκρατίας, καθιστούν μονόδρομο την παραίτηση της Κυβέρνησης.

Οι εκλογές μπορούν να γίνουν τηρώντας αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα υποδειχθούν από τους ειδικούς, που η σημερινή Κυβέρνηση απαξιώνει καθημερινά. Η δημοκρατία και η κοινωνία δεν μπορούν να περιμένουν, όταν υπάρχουν ασφαλείς και δοκιμασμένες λύσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε έναν εκλογικό νόμο, ίσως “πρόβα” διακυβέρνησης, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που υποχρεώνει τους αιρετούς να δουλέψουν όλοι μαζί για το καλό της πόλης τους. Γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το δούμε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα γίνουν οι πρώτες εθνικές εκλογές είναι η Απλή Αναλογική που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συνεπώς, η συνεννόηση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, η συμφωνία στα μέγιστα πολιτικά ζητούμενα που είναι η προστασία των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η εντιμότητα και η δικαιοσύνη θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Η ΝΔ έδωσε ήδη το στίγμα της: την ενδιαφέρει μόνο η αυτόνομη διακυβέρνηση, χωρίς να θέτει οποιοδήποτε άλλο πρόταγμα, οικονομικό ή κοινωνικό. Η πολιτική της επιβίωση είναι το ένα και μοναδικό ζητούμενο.  Οι ανάγκες της κοινωνίας όμως, είναι άλλες. Απαιτούν συναινέσεις, κοινά επεξεργασμένες λύσεις, όχι δογματισμούς και ιδεοληψίες.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στην κοινωνία και ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν;

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ασκήσει μια έντιμη διακυβέρνηση με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Η αξιοκρατία, η αξιοπρέπεια, η ευημερία και η πρόοδος θα επιστρέψουν στον τόπο, αξίες που τόσο της έχει ανάγκη. Η επιβράβευση της παραγωγής και της εργασίας, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της παιδείας για όλους, ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων μας.

* Ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης είναι βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ