today-is-a-good-day
19.8 C
Athens

Η διπλή «αποστολή» Μητσοτάκη-Δένδια σε Μόναχο και Μόσχα

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των επαφών του με την Κάμαλα Χάρις, με Αμερικανούς γερουσιαστές, αλλά και άλλους ξένους ηγέτες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Του Κώστα Πασίση

Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, σε δεύτερη «αποστολή», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αποδόμησε με συντριπτικά επιχειρήματα, την τουρκική θεωρία περι αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μόναχο ενημέρωσε τους συνομιλητές του  για τις πάγιες ελληνικές θέσεις αλλά και τις ανησυχίες που προκαλούν  στην Ελλάδα οι κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, που απειλούν την ειρήνη.

Στο περιθώριο των συναντήσεων του  ο Πρωθυπουργός είχε επίσης σύντομη συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken. Μια συνομιλία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αυτή την περίοδο οι διπλωματικές υπηρεσίες των δυο χωρών προετοιμάζουν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την  ερχόμενη Άνοιξη

Στο Μόναχο, ο Πρωθυπουργός έχει ενεργό ρόλο και στη διαμόρφωση της στρατηγικής της Δύσης για την αντιμετώπιση της Ουκρανικής κρίσης, που είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη Διάσκεψη.

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle εξέφρασε την  εκτίμηση οτι πάντα υπάρχει χώρος για τη διπλωματία, εφόσον όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επιπτώσεις από μία περαιτέρω κλιμάκωση θα είναι δραματικές.

Δένδιας-Λαβρόφ, η πέμπτη συνάντηση σε 2,5 χρόνια

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα  είναι η «αναθέρμανση» των διμερών και κυρίως των οικονομικών σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, ύστερα από μια «ψυχρή» περίοδο, λόγω ατυχών διπλωματικών χειρισμών του παρελθόντος.

Στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Δένδιας έθεσε στο τραπέζι τα ζητήματα  που απασχολούν την Αθήνα, δίνοντας έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας  στις κοινές δηλώσεις του αποδόμησε πλήρως την τουρκική επιχειρηματολογία περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας:

«Η Τουρκία διατηρεί τον μεγαλύτερο στόλο και έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου αν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε και «έδεσε» την Τουρκία, προσθέτοντας: «Η συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την ανησυχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης και υπέρ αυτής συνομολογήθηκε σε μια Συνθήκη και έτσι η Τουρκία δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα».

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ  τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δε θα έχει νικητή.

Σε αυτή τη φράση-κλειδί συμπυκνώνεται και το ελληνικό αφήγημα για την Ρωσo-ουκρανική κρίση.

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία.  Ακούμε με προσοχή τις απόψεις της Ρωσίας για την ασφάλειά της. Λαμβάνουμε υπόψη και τις ανησυχίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι Η Ελλάδα στηρίζει την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης, στηρίζουμε πλήρως τις συμφωνίες του Μίνσκ και τρίτον ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και ιδίως στη Μαριούπολη.

Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η Ελλάδα ταυτίζεται με ΕΕ – ΝΑΤΟ, αλλά είναι και συνομιλητής της Ρωσίας», σχολίασε ο κ. Οικονόμου

Πρόσκληση με παρασκήνιο

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει σε διπλωματικό επίπεδο η πρόσκληση που έλαβε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από την υπερδύναμη Ρωσία, να επισκεφθεί τη Μόσχα, στη δεδομένη συγκυρία.

Κατά μια εκδοχή, η χώρα μας ως αξιόπιστος συνομιλητής, μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο γεφυροποιού ή διαμεσολαβητή στην αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ρωσιας-Ουκρανίας.

Κανείς βέβαια δε παραβλέπει ότι και η Ρωσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της  προσκαλώντας στη Μόσχα, μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα επιθυμεί τη καλή σχέση με τη «Ρωσική Αρκούδα» για έναν επιπλέον λόγο. Το Κρεμλίνο έχει  δηλώσει ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει για  τη διευθέτηση της διαφοράς Ελλάδας και Τουρκίας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια φράση, με αντανάκλαση και στο Κυπριακό.

Χθές, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο είχε θέσει  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Όπως περιγράφουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε όλο το φάσμα της επικαιρότητας, από τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα μέχρι και την ένταση στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA).

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

“Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία, που είχε με ‘Ελληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε στην ίδια συνομιλία ότι «υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατ.Μεσόγειο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην Ε.Ε.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ