today-is-a-good-day
20 C
Athens

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης των 12 αγνοουμένων στο φλεγόμενο Euroferry Olympia

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο «Euroferry Olympia», που εξακολουθεί να φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας. Άνδρες της ΕΜΑΚ αναζητούν τους 12 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 278 άτομα. Παράλληλα, αδιάκοπα συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο.

Συνεχίστηκε όλο το βράδυ η επιχείρηση ψύχρανσης του πλοίου. Η φωτιά στην πλώρη σβήστηκε, ενώ συνεχίζει να καίει από τα μέσα του πλοίου έως την πρύμνη. Το πλοίο έχει προσδεθεί στα ρυμουλκά οπότε είναι υπό έλεγχο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για πιθανές εκρήξεις, ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις προβληματίζουν τις αρχές.

Στόχος του Λιμενικού είναι να καταφέρουν να ανέβουν σήμερα και πάλι στο κατάστρωμα άνδρες της ΕΜΑΚ για να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων, όλοι τους οδηγοί φορτηγών. Πρόκειται για επτά Βούλγαρους, τρεις Έλληνες, έναν Τούρκο και έναν Λιθουανό. Σε ετοιμότητα είναι και έξι κομάντο του Λιμενικού Σώματος για να επέμβουν όποτε χρειαστεί.

Δίπλα στο οχηματαγωγό πλοίο βρίσκονται η Φρεγάτα Ύδρα του ΠΝ, ένα πλωτό πυροσβεστικό, ένα πλωτό του Λιμενικού, ένα αντιρρυπαντικό του Λ.Σ. έξι ρυμουλκά, δύο παραπλέοντα φορτηγά πλοία,, ενώ ένα επιβατηγό-οχηματαγωγό θα μεταφέρει δυο πυροσβεστικά οχήματα όπως συνέβη και χθες.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους», δήλωσε, μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχημάτος.

Σε ότι αφορά δε στους Έλληνες που αγνοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα.

Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια ηρωική πράξη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η φωτιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου επεκτάθηκε ταχύτατα. Αμέσως στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό και την ιταλική Ακτοφυλακή, μεταφέροντας επιβάτες και πλήρωμα στην Κέρκυρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ