today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Την έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», εγκαινίασε η ΠτΔ

Στη Θεσσαλονίκη «μια πόλη με πλούσια πνευματική παράδοση, μια πόλη που σέβεται τους θεσμούς και διατηρεί στέρεους τους κοινωνικούς δεσμούς, δεν ταιριάζουν φαινόμενα εγκληματικής βίας. Τα πρόσφατα γεγονότα την πληγώνουν και την αδικούν. Ωστόσο μια πόλη όπως αυτή, με μεγάλες ηθικές, καλλιτεχνικές και διανοητικές κατακτήσεις, είμαι σίγουρη ότι θα αντισταθεί στον ζόφο επενδύοντας στα νοήματα και τις αξίες του πολιτισμού, τόσο στο πεδίο της δημιουργίας, όσο και στον κοινωνικό βίο. Για αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την αφιερωμένη στον Γιανούλη Χαλεπά έκθεση», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ξεκίνημα του χαιρετισμού της εγκαινιάζοντας το απόγευμα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2022 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ την έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», που αποτελεί συμπαραγωγή του Τελλογλείου με το Onassis Culture.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη συγκίνηση που νιώθει κάθε φορά που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, «την πόλη όπου γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, την πόλη που μου ξυπνά έντονα συναισθήματα οικειότητας και αγάπης», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι στο Τελλόγλειο μπαίνει κάθε φορά με ξεχωριστό ενδιαφέρον, «γνωρίζοντας με πόση ειδημοσύνη, επιμέλεια και αισθητική λεπτότητα διοργανώνει τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του».

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» διατρέχει όλη τη ζωή και το έργο του σπουδαίου γλύπτη από την Τήνο και ανάμεσα στα περίπου 150 έργα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις Μήδειες, δέκα από τους δώδεκα Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης, το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη, εξαιρετικά επιτύμβια και κατάστιχα με σχέδιά του, που σώζονται. Σχέδια συγκλονιστικά, που βρέθηκαν στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης του πατέρα του Χαλεπά και τα οποία παρουσιάζονται στο σύνολό τους για πρώτη φορά στο κοινό.

«Έχω την βεβαιότητα ότι, αναδεικνύοντας τους μηχανισμούς της μετουσίωσης της εσωτερικής πραγματικότητας του μεγάλου μας γλύπτη σε τέχνη, η έκθεση δεν προσφέρει μόνο πληροφορία, γνώση, μέθεξη στο ιδιαίτερο σύμπαν μιας γλυπτικής ιδιοφυίας, αλλά δείχνει και τον δρόμο μέσα από τον οποίο το τραύμα μπορεί να γίνει εφαλτήριο δημιουργίας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναφερόμενη στη ζωή και το έργο του δημιουργού η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «πέρα από την ψυχική ασθένεια, πέρα από τον εγκλεισμό, πέρα από τον θρύλο του “άγιου σαλού” που αναζήτησε στην τέχνη την ίαση, την άμυνα, την καταφυγή και την δικαίωση, η έκθεση αυτή μας επιτρέπει να δούμε τον Χαλεπά ως τον μεγάλο καλλιτέχνη που ήταν. Έναν κλασικό που υπερέβη την εποχή του. Τον νεοέλληνα καλλιτέχνη “που μ’ όποιο κι όνομα να τον καλέσουμε, θε να’ ταν κατώτερο απ’ τη μεγαλωσύνη του”, όπως τόσο συγκινητικά τον έχει χαρακτηρίσει ο Δημήτρης Πικιώνης».

Στη διαχρονική προσωπικότητα του Γιανούλη Χαλεπά, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι η έκθεση αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα παρουσίαση της ζωής και του έργου του νεοέλληνα γλύπτη. Η υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον κατάλογο της έκθεσης, «αυτό θα μείνει», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δημιουργήθηκε ένας κατάλογος που στην πραγματικότητα τεκμηριώνει τη ζωή, το έργο και τις προεκτάσεις του έργου του Γιανούλη Χαλεπά», επισήμανε η κ. Μενδώνη, η οποία με αφορμή την έκθεση ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου ανέλαβε την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αποκατάσταση για επανέκθεση της Οικίας Χαλεπάς στο νησί όπως και την κτιριακή επέκταση και τη συνολική αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής στον Πάνορμο της Τήνου. «Θα αφιερωθεί στη μνήμη του Γιανούλη Χαλεπά, στη μνήμη του δικού μας Ροντέν», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Η γενική διευθύντρια του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά μίλησε για έναν πολύ μεγάλο καλλιτέχνη που έχει περάσει στην περιοχή του μύθου με ένα δύσκολο έργο που δημιούργησε με τις πιο αντίξοες συνθήκες και τόνισε ότι «μια έκθεση Χαλεπά είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση» και ότι η συγκεκριμένη «επιχειρεί μια επανεκτίμηση ολόκληρου του έργου του «μεγάλου μοντέρνου» της νεοελληνικής γλυπτικής».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι το αφιέρωμα στον Χαλεπά σε συνεργασία με το Τελλόγλειο «είναι μια οφειλόμενη τιμή σ’ αυτόν τον «μοντέρνο» και της δικής μας εποχής, με το έργο του οποίου διατηρούμε σχέση από παλιά. Κάθε φορά που προβάλλουμε τις αξίες του ουμανισμού, ανανεώνουμε την πίστη μας στην αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση με επίκεντρο τον άνθρωπο. Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες δυνάμεις του προσωπικού οράματος, προσκαλούμε την κοινωνία σε μια κοινή περιπέτεια. Η έκθεση για τον Γιανούλη Χαλεπά είναι μία ακόμη υπενθύμιση ότι μαζί συγκινούμαστε, μαζί σκεφτόμαστε τον κόσμο, μαζί βιώνουμε τις εμπειρίες, μαζί ονειρευόμαστε την επόμενη μέρα», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Για μια «εξαιρετική προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση στον χώρο του πολιτισμού, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα και στην εκπαίδευση που έρχεται να τονώσει το ηθικό και τις αντοχές μας σε μια δύσκολη περίοδο», έκανε λόγο ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών(τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πλήθος κόσμου.

Τα 80 από τα περίπου 150 έργα της έκθεσης ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση σε παραγωγή του τμήματος εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office και είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης υπογράφει η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά και το σχεδιασμό της έκθεσης ο σκηνογράφος, Παύλος Θανόπουλος.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουνίου 2022 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 10:00, με τις ξεναγήσεις να ξεκινούν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00. Για την είσοδo στο Τελλόγλειο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ