today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Σειρά σημαντικών επαφών Κ.Μητσοτάκη στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Εν μέσω της ευαίσθητης και κρίσιμης γεωπολιτικής συγκυρίας ελέω των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να έχει μπαράζ σημαντικών διπλωματικών επαφών στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα βρεθεί από σήμερα το μεσημέρι.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών με επικεφαλής τον Γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, Λίντσεϊ Γκράχαμ, σε μια συγκυρία, όπου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ το περιφερειακό σχήμα 3+1 παίρνει σάρκα και οστά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ μαζί με τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακόμη μία ενδιαφέρουσα συνάντηση του πρωθυπουργού αναμένεται αυτή με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Γκαντζ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε αυτήν πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να επιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ η συζήτηση θα επικεντρωθεί τόσο στις διεθνείς εξελίξεις όσο και στην συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Μάλιστα, δύο 24ωρα μετά την επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι και τη συνάντησή του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Επίσης θα έχει σύντομες επαφές με τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CDU/CSU) και πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Κυβερνητικές πηγές στέκονται στο γεγονός πως θα είναι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Μερτς υπό την νέα ιδιότητα του δεύτερου ως αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης (CDU/CSU) και προέδρου του CDU. Οι δύο άνδρες αναμένεται να εστιάσουν στη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στο Μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του CSU, Μάρκους Σόντερ.

Το βράδυ, εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ με θέμα «stemming the illiberal tide: The Global challenge of eroding democracy» ( «Ανακόπτοντας την Αντιδημοκρατική Παλίρροια: Η παγκόσμια πρόκληση Διάβρωσης της Δημοκρατίας»). Τη συζήτηση αναμένεται να συντονίσει ο επικεφαλής του Centre for Liberal Strategies, Ίβαν Κράστεβ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ