today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Πολωνία: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πώληση αρμάτων μάχης Abrams στη Βαρσοβία

Eν μέσω κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε σήμερα τη σχεδιαζόμενη πώληση 250 αρμάτων μάχης Abrams στην Πολωνία, καθώς η Ουάσινγκτον κινείται για την ενίσχυση της άμυνας ενός σημαντικού συμμάχου της στην ανατολική Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενης απειλής πολέμου ανάμεσα στις γειτονικές χώρες Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ο Όστιν έκανε την ανακοίνωση αυτή στη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία, όπου οι Πολωνοί ηγέτες έχουν τεθεί σε συναγερμό λόγω της ανάπτυξης χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη γειτονική Λευκορωσία, στο πλαίσιο μιας μαζικής συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ τοποθετεί η Μόσχα για μια εισβολή. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει σχέδια να εισβάλει.

«Ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις είναι σε απόσταση 200 μιλίων από τα πολωνικά σύνορα», είπε ο Όστιν.

«Αν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, η Πολωνία θα μπορούσε να δει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Ουκρανούς και άλλους να φθάνουν στα σύνορά της, προσπαθώντας να σώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους από τη μάστιγα του πολέμου.»

Η πώληση αρμάτων μάχης Abrams στην Πολωνία είναι μία ακόμη ένδειξη για την εις βάθος και διευρυνόμενη αμυντική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθεί την ανάπτυξη σχεδόν 5.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία καθώς και επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο της απόκρισης της Ουάσινγκτον στην ουκρανική κρίση.

Τα άρματα μάχης Abrams M1A1 έχουν πλήρωμα τεσσάρων ατόμων και διαθέτουν κανόνι που φορτώνεται χειροκίνητα και μπορεί να ανοίξει πυρ εναντίον εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων, ακόμη και αεροσκάφους που πετάει σε χαμηλό ύψος, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία General Dynamics.

«Είναι η πιο σύγχρονη μορφή των Abrams και θα δώσει στην Πολωνία μια πολύ εξελιγμένη ικανότητα άρματος μάχης», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα ενισχύσει επίσης τη διαλειτουργικότητά μας με τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας την αξιοπιστία των συνδυασμένων αποτρεπτικών προσπαθειών μας και εκείνων των άλλων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ.»

Η επίσκεψη του Όστιν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την ανάπτυξη άλλων 4.700 στρατιωτών από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, διπλασιάζοντας και πλέον το μέγεθος της στρατιωτικής παρουσίας τους στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αποκλείσει την ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ για πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Όμως ανάπτυξη όπως αυτή στην Πολωνία θα μπορούσε να φέρει πολύ κοντά αμερικανικά και ρωσικά στρατεύματα, κάτι που, σύμφωνα με ειδικούς, εξακολουθεί να είναι ένας κίνδυνος δεδομένου ότι η σύγκρουση θα μπορούσε εύκολα, και χωρίς πρόθεση, να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα.

Ο στρατός των ΗΠΑ έστειλε μαχητικά F-15 στην αεροπορική βάση Λασκ στην Πολωνία, προσφέροντας επιπλέον ικανότητα αεροπορικής επιτήρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα νοτιοανατολικά σύνορα της Πολωνίας είναι κοντά στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ, όπου οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μια ρωσική εισβολή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Πολωνία θα μπορούσαν να βοηθήσουν Αμερικανούς πολίτες που θα θέλουν να φύγουν από τη χώρα αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία καθώς και να συνδράμουν την Πολωνία σε ενδεχόμενη συρροή προσφύγων. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως εκατομμύρια Ουκρανοί μπορεί να γίνουν πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι σε περίπτωση σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

Στην Πολωνία διαμένουν ήδη ένα έως δύο εκατομμύρια Ουκρανοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ