today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΚΚΕ: Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τα αιτήματα των αγροτών

Την «ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό τις τελευταίες ημέρες» διεκδικεί, η Ευρωκοινοβουλευτκή Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργανώνουν την πάλη τους εν μέσω καταστολής από την κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιπαλέψουν τα οξυμένα προβλήματά τους. Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η εκτόξευση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς και το ακριβό ρεύμα και πετρέλαιο που διαχρονικά καλούνται να πληρώνουν για τις ανάγκες της παραγωγής δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στους παραγωγούς. Tο κόστος του ρεύματος για το πότισμα των χωραφιών εκτοξεύτηκε με τις πρόσφατες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, με την επιβολή της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας». Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με την μεγάλη άνοδο στην τιμή του πετρελαίου (που έφτασε σχεδόν 1,70 ευρώ/λίτρο), με δεδομένη και την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που λάμβαναν οι αγρότες μέχρι το 2016, απόφαση που λήφθηκε στο πλαίσιο της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυξημένες ακόμα και πάνω από 100% είναι και οι τιμές σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Οι παραγωγοί εκτός των άλλων βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα, για τις οποίες και δεν αποζημιώνονται πλήρως και στο σύνολο των καταστροφών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτέλεσμα του μονοπωλιακού καπιταλισμού που υπηρετούν διαχρονικά οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ΕΕ / κυβερνήσεων (πχ ΚΑΠ κλπ) για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, των επιχειρηματιών της «πράσινης» ανάπτυξης, των μονοπωλίων που ελέγχουν την παραγωγή, τα αγροτικά μέσα και εφόδια, μηχανήματα, σπόρους, φάρμακα και λιπάσματα» αναφέρει η Ε.Ο. του ΚΚΕ. Όπως προσθέτει «η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων για:

– ανακούφιση από το υψηλό κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των λιπασμάτων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια

– προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%

– κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, ενώ όπως και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, προσπαθεί να συκοφαντήσει τους αγώνες τους.

Βάσει αυτών οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν το εξής ερώτημα: «Πώς αιτιολογεί η Επιτροπή ότι δεν παίρνονται από ΕΕ και κυβερνήσεις τα αναγκαία και κατεπείγοντα μέτρα που απαιτούν οι βιοπαλαιστές αγρότες της Ελλάδας μπροστά στο αδιέξοδο για την επιβίωση τους στο οποίο οδηγούνται;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ