Σήμερα οι πολίτες αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη της τομεάρχου Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ στο ThePresident

Τη βεβαιότητα της ότι η ΝΔ θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της αυτοδυναμίας στις εκλογές, εκφράζει η τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Ιωάννα Γκελεστάθη, με συνέντευξη της στο Thepresisdent.gr, τονίζοντας ότι οι πολίτες «θέλουν πρόοδο και σταθερότητα».

Η Ιωάννα Γκελεστάθη με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, υπογραμμίζει ότι «ο χουλιγκανιμός είναι ό,τι πιο άρρωστο» και η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να «ξεριζωθεί οριστικά» το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Τέλος επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της στο Νότιο Τομέα της Β Αθηνών, εκείνο που εισπράττει κυρίως από τους πολίτες είναι «μηνύματα ικανοποίησης για την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης», αλλά και «ανησυχίας λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών τάσεων».

Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Γκελεστάθη στον Κώστα Πασίση

 

Με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα  για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Είναι εύκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, γιατί και στο παρελθόν είχαμε αντίστοιχα μέτρα;

«Η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει με στόχο την εξάλειψη της οπαδικής βίας τον Νοέμβριο του 2019 όταν επεκτάθηκαν τα τοπικά και τα χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων οι οποίες αφορούν πράξεις αθλητικής βίας περιλαμβάνοντας πλέον ανάμεσα σε άλλα τα ραντεβού μεταξύ οπαδών και τις επιθέσεις σε συνδέσμους και τον Ιούνιο του 2021 όταν επανήλθε το ιδιώνυμο βάσει του οποίου απαγορεύεται τόσο η χορήγηση αναστολής όσο και η μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών για πράξεις αθλητικής βίας. Ωστόσο αναμένεται άμεσα η ανάληψη νέων κυβερνητικών πρωτοβουλιών προκειμένου το θλιβερό αυτό φαινόμενο να ξεριζωθεί οριστικά. Ο χουλιγκανισμός είναι ό,τι πιο άρρωστο. Έχει έρθει η ώρα για αποτέλεσμα. Πρέπει να ληφθεί κάθε πρόσφορο μέσο».

Μέσα στο 2021 είχαμε 15 γυναικοκτονίες, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Είναι νέο φαινόμενο αυτό;

«Γυναικοκτονίες είχαμε και το 2021 αλλά και κάθε προηγούμενη χρονιά δυστυχώς. Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να το παρουσιάσει ως νέο προκειμένου να το αξιοποιήσει αντιπολιτευτικά είναι θλιβερή. Η Κυβέρνηση ήδη από τον Ιούλιο του 2019 αναγνωρίζοντας τις εφιαλτικές διαστάσεις τις οποίες έχει λάβει η ενδοοικογενειακή βία προτεραιοποίησε το ζήτημα της καταπολέμησής της.

Σήμερα λειτουργούν από μία επιτελική δομή αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στον Κλάδο Τάξης Αρχηγείου, σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας οι οποίες παρακολουθούν τις τάσεις και συντονίζουν τις δράσεις.

Επίσης λειτουργούν έξι επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα προκειμένου να λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη.

Επιπλέον το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύτηκε στον χειρισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος αυστηροποιήθηκε η ποινική μεταχείριση αδικημάτων τα οποία συχνά σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει άοκνα τις προσπάθειες με στόχο την εξάλειψη του τραγικού αυτού φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση η εργαλειοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ως Κυβέρνηση δεν έλαβε ούτε μία πρωτοβουλία για την ανάσχεσή του είναι αισχρή».

Η πανδημία πλησιάζει προς το τέλος της.  Τελικά η χώρα βγαίνει βαριά  τραυματισμένη από αυτή την υγειονομική περιπέτεια; Πως βλέπετε την Ελλάδα στην μετα-covid εποχή;

«Η υγειονομική περιπέτεια δεν τραυμάτισε μόνο την χώρα μας αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ελλάδα ωστόσο κατάφερε να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία σε μία σειρά από τομείς. Το δημόσιο σύστημα υγείας ισχυροποιήθηκε. Οι ΜΕΘ από 557 το 2019 σήμερα έφτασαν τις 1300 και οι μόνιμοι γιατροί αυξήθηκαν κατά 2169. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας επιταχύνθηκε. 1300 υπηρεσίες παρέχονται πλέον ηλεκτρονικά και κάθε πολίτης απαλλάσσεται από περίπου 60 επισκέψεις τον χρόνο σε δημόσιους φορείς. Το τουριστικό προϊόν απογειώθηκε. Η αίσθηση υγειονομικής ασφάλειας των επισκεπτών απότοκος της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας κατέστησε την χώρα ακόμη πιο δημοφιλή προορισμό. Η ισχυρή ανάπτυξη η οποία αναμένεται να αγγίξει το 8,5% το 2021, η μείωση της ανεργίας από το 17,3% το 2019 στο 12,7% τον Δεκέμβριο του 2021 και η προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κολοσσών όπως της Microsoft, της Amazon, της Google, της Pfizer, της Cisco και της JP Morgan καταδεικνύουν πως η Ελλάδα όχι μόνο άντεξε αλλά έθεσε τις βάσεις για μεγάλη προκοπή στην μετα-covid εποχή».

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται με διψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, στο πολιτικό παιχνίδι μπήκε ως «σφήνα» το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ δείχνει ότι έχει διαρροές προς την Χαρ. Τρικούπη. Υπο αυτές τις συνθήκες είναι εφικτό το στοιχημα της αυτοδυναμίας; Σας ανησυχούν οι διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ;

«Κάθε διαρροή ψηφοφόρων προς πάσα κατεύθυνση με προβληματίζει και αλίμονο αν η καταγραφή της δεν αποτελούσε αντικείμενο στοχασμού. Η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ πράγματι προκάλεσε αρχικά έναν ενθουσιασμό σε ψηφοφόρους λειτουργώντας συσπειρωτικά και σε πρώην ψηφοφόρους λειτουργώντας προσελκυστικά. Ωστόσο ο ενθουσιασμός αυτός έχει ήδη αρχίσει να ξεφουσκώνει εξαιτίας της έλλειψης σαφούς αφηγήματος και της τακτικής των ίσων αποστάσεων έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν τα πεπραγμένα της  Κυβέρνησης και θεωρώ πως αυτή η κρίση θα εξασφαλίσει μία ακόμη αυτοδύναμη τετραετία στην Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε της παταγώδους αποτυχίας του αριστερού πειράματος προηγήθηκαν οι δυστοκίες οι οποίες είναι σύμφυτες με μια πολυκομματική Κυβέρνηση. Είμαι βεβαία πως οι Έλληνες δεν νοσταλγούν ούτε τις ματαιώσεις της μίας περιόδου ούτε τις δυσκολίες της άλλης και θα ξαναψηφίσουν πλειοψηφικά πρόοδο και σταθερότητα».

Η ασφάλεια των πολιτών είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η  Ν.Δ. προεκλογικά πολιτεύθηκε  με κεντρικό σύνθημα «Νόμος και Τάξη». Σήμερα οι πολίτες στις λαϊκές συνοικίες νιώθουν ασφάλεια;

«Σήμερα οι πολίτες στις λαϊκές ή μη συνοικίες νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτήν την οποία ένιωθαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Κυβέρνηση ωστόσο δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί συγκρινόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν ήταν απλώς ανεπαρκής στην διαχείριση των ζητημάτων της ασφάλειας αλλά αξιακά απέναντι στην εφαρμογή του νόμου και στην επιβολή της τάξης.

Ο προεκλογικός πήχης στα θέματα της ασφάλειας έχει μπει ψηλά και είναι μονόδρομος για την Κυβέρνηση να τον ξεπεράσει».

Κατά τις περιοδείες σας στο Νότιο Τομέα της  Β Αθηνών,  ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τους πολίτες

«Περιοδεύοντας στις γειτονιές του Νοτίου Τομέα εισπράττω πολλαπλά μηνύματα. Μηνύματα αισιοδοξίας τα οποία πηγάζουν από τις αναπτυξιακές προοπτικές οι οποίες αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή κυρίως λόγω των δύο κομβικών επενδύσεων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο πρώην εργοστάσιο της Πυρκάλ.

Μηνύματα ικανοποίησης τα οποία οφείλονται στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών η οποία έδωσε ώθηση στην αγορά. Μηνύματα ανακούφισης τα οποία προκύπτουν από την στήριξη την οποία παρείχε η Κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την διάρκεια της πανδημίας και η οποία κράτησε όρθια οικονομία και κοινωνία.

Αλλά και μηνύματα ανησυχίας τα οποία απορρέουν από τις απότοκες της ενεργειακής κρίσης πληθωριστικές τάσεις οι οποίες παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να τις συγκρατήσει ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών σε βαθμό δύσκολα διαχειρίσιμο».