today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ρωσία: Νέα απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τα ουκρανικά σύνορα

Επιφυλακτική παραμένει η Δύση

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει από την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο για να στηρίξει τα λεγόμενά της, ότι επιστρέφουν στους στρατώνες τους στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Επίσης, σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε λόγο την Τρίτη για “μερική αποχώρηση”, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιχείρησης ή το εύρος της.

Οι Δυτικοί από την πλευρά τους αμφισβητούν την καλή θέληση της Ρωσίας και υποπτεύονται ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν δει αποδείξεις αποκλιμάκωσης.

Πηγή από τον Λευκό Οίκο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πρόσθεσε 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ “λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του” τις απειλές εναντίον της Ουκρανίας με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

“Παρατηρήσαμε αύξηση των στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Στο μυαλό” των Δυτικών

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι δεν έχει δει ενδείξεις μείωσης των στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά μόνο “μικρές μετακινήσεις”.

Την ίδια ώρα τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Το Μινσκ έχει δεσμευθεί ότι “ούτε ένας στρατιώτης” από τη Ρωσία δεν θα παραμείνει στο έδαφός του μετά το πέρας των γυμνασίων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αντιμετώπισε με σαρκασμό τις κατηγορίες των Δυτικών κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, εκτιμώντας ότι η κρίση εκτυλίσσεται “στο μυαλό” των δυτικών ηγετών και μέσων ενημέρωσης.

Οι παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού στο Κίεβο από τη Δύση αυξάνει μαζί και με τους φόβους μιας εισβολής, η οποία τροφοδοτεί την οργή των Ρώσων οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ουκρανία θέλει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Συνομιλίες

Στην αρχή της εβδομάδας το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν διάλογο σε βάθος για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ευρώπης.

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης, μετά τις έντονες διπλωματικές κινήσεις των Ευρωπαίων, κυρίως μετά τις επισκέψεις στη Μόσχα και το Κίεβο του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μόσχα δηλώνει ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί επικρίνοντας παράλληλα την απόρριψη από τη Δύση των βασικών της αιτημάτων: ο τερματισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ, κυρίως η ένταξη της Ουκρανίας, η μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στο ρωσικό έδαφος και η απομάκρυνση των υποδομών του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη.

Οι Δυτικοί έχουν προτείνει συνομιλίες για θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Η Μόσχα πρόκειται να στείλει σήμερα τις γραπτές της απαντήσεις σε αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο Λαβρόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ