today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ουκρανός πρέσβης προς Βερολίνο: Όχι σε έναν «κακό συμβιβασμό πάνω στα κεφάλια μας»

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριζ Μέλνικ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε έναν «κακό συμβιβασμό πάνω στα κεφάλια μας», αναφερόμενος στη δήλωση του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι αυτή τη στιγμή ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Ο κ. Μάλνικ, μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο να αποτραπεί ένας ρωσικός πόλεμος στην Ευρώπη», αλλά και να μην υπάρξουν συμφωνίες, οι οποίες θα κοστίσουν στους Ουκρανούς το μέλλον τους.

Ο Ουκρανός πρέσβης δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει, με παραχωρήσεις στον Ρώσο Πρόεδρο Πόυτιν, από τη μία πλευρά να ισχυρίζεται ότι έχουμε ελεύθερο δικαίωμα επιλογής συμμάχων και από την άλλη να μεταθέτει τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ στο μακρινό μέλλον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Σολτς να φιλοξενήσει σύντομα στο Βερολίνο μια συνάντηση κορυφής του Σχήματος της Νορμανδίας, «προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η επικίνδυνη σιωπή και σιγή ασυρμάτου μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν».

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ Έμιλι Χάμπερ, με ανάρτησή της στο Twitter, έκανε λόγο για «κυρίαρχο δικαίωμα» της Ουκρανίας να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η χώρα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον δρόμο της. Δεν θα εγγυηθούμε κάτι διαφορετικό στον Πρόεδρο της Ρωσίας», έγραψε η Γερμανίδα διπλωμάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ