today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η κόντρα για τα εξοπλιστικά ανέδειξε το βαθύ χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δυο διαφορετικοί «κόσμοι» συγκρούσθηκαν χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πολιτική έγκριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας. Υπήρξε ένα νέο μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα που ανέδειξε την αξιακή ευδιάκριτη διαφορά που χωρίζει τα δυο
κόμματα.

Του Κώστα Πασίση

Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η τουλάχιστον ατυχής δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρα, ο οποίος είπε επί λέξει: « Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός». Για να εισπράξει την απάντηση του Πρωθυπουργού: «Για τη δική μας παράταξη, υπέρτατος αυτοσκοπός είναι η άμυνα της χώρας».

Σε σύγκριση πάντως με παλαιότερες αντίστοιχες συζητήσεις, από τη χθεσινή αναμέτρηση, απουσίαζαν τα «κτυπήματα κάτω από τη μέση», που είναι ίσως και το μοναδικό θετικό σημείο της αντιπαράθεσης των δυο αρχηγών.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν «γεμάτη» από πολιτικά μηνύματα, με κυρίαρχο την έκκληση του για ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«…Είναι μια ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο σήμα προς όλες τις Ελληνίδες και προς όλους τους Έλληνες ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά την Τουρκία και τις απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης ήταν απόλυτα σαφής: «Η θέση της Αθήνας είναι καθαρή. Η πόρτα παραμένει κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα», επεσήμανε Και πρόσθεσε με νόημα ότι «Πήραν, άμεση απάντηση απ’ όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα».

Εν ολίγοις η Άγκυρα αποδοκιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που «έκαψαν» εν τη γενέσει τους τα σχέδια για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, αν και η Τουρκία για λόγους διπλωματικής τακτικής αναμένεται να συνεχίσει το ίδιο τροπάριο…

Το τρίτο μήνυμα αφορά τους Έλληνες πολίτες- φορολογούμενους που πληρώνουν το λογαριασμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Ο κ. Μητσοτακης εξηγώντας τη απόφαση για αγορά των Rafale και των φρεγατών, αναφέρθηκε στη σημασία της Ελληνογαλλικής συμφωνίας, τονίζοντας ότι αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τα Rafale δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στο Αιγαιο.

Ενώ αναφερόμενος στη Γαλλία και τη συμμαχία που έχει συνάψει η χώρα, μας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία η Ελλάδα είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Επί το λαϊκότερο με τα προαναφερθέντα επιχειρήματα είπε ότι τα χρήματα αυτή τη φορά έπιασαν τόπο και δεν πήγαν χαμένα…

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την τοποθέτηση του προειδοποιώντας για τελευταία φορά τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι το «παρών» σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο.

Ενώ στη δευτερολογία του εμφανίστηκε ένα «κλικ» οξύτερος κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί «εθνική παραφωνία».

Ο αρχηγός της ΝΔ δείχνει να «πιστώνεται» τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία αλλά και την Ελληνοαμερικανική συμφωνία, που λειτουργούν αποτρεπτικά στις τουρκικές απειλές.

Το πολιτικό αφήγημα Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «έστησε» τη δικό του πολιτικό αφήγημα-
διαφοροποίηση από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δε δίνει «λευκή επιταγή» επειδή «η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπηρετεί μία συγκροτημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική», καλύπτοντας την προφανώς άστοχη ατάκα-γκάφα του εξαδέλφου του
βουλευτή.

Ενώ χαρακτήρισε επίσης ως σκανδαλώδη τη σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας.

Η χθεσινή συζήτηση πάντως δεν ήταν «προνομιακός χώρος» για αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση και αυτό φάνηκε από την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εκτρέψει τη συζήτηση στην οικονομία και την ακρίβεια.

Στην πραγματικότητα προσπάθησε να συνδέσει την οικονομία της χώρας με τις εξοπλιστικές δαπάνες για να δικαιολογήσει το «παρών» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ψηφοφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ