today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

ΕΕ-Κράτος Δικαίου: «Κατάχρηση εξουσίας» καταγγέλλει η Βουδαπέστη

Η Ουγγαρία έκανε λόγο για «κατάχρηση εξουσίας» εκ μέρους των Βρυξελλών, μετά την απόρριψη των προσφυγών της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, από τα κράτη μέλη, επικυρώνοντας έτσι την νομιμότητα του μηχανισμού.

Βαρσοβία και Βουδαπέστη, που ζητούσαν την ακύρωση του μηχανισμού, κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Ειδικά για την Ουγγαρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει προβλήματα στις διαδικασίες ανάθεσης έργου, σύγκρουσης συμφερόντων και διαφθοράς. Προβλήματα τα οποία αφορούν άμεσα τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων από την ουγγρική ηγεσία.

Αλλά, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα, η οποία αντέδρασε μέσω του Facebook στην δικαστική απόφαση, πρόκειται για μία «πολιτική απόφαση» που συνδέεται με τον νόμο που απαγορεύει την αναφορά «σε θέματα αλλαγής φύλου και ομοφυλοφιλίας» σε άτομα κάτω των 18 ετών και ψηφίσθηκε το καλοκαίρι. Κατά την Βουδαπέστη, ο νόμος αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών.

«Η απόφαση αποτελεί νέο μέσον πίεσης επί της χώρας μας», δήλωσε η Γιούντιτ Βάργκα, η οποία κάνει την εκτίμηση ότι συνδέεται με τον νόμο περί ομοφυλοφιλίας που ψηφίσθηκε το καλοκαίρι στην Ουγγαρία εν μέσω αυστηρών επικρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έλαβε μία πολιτική απόφαση λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος για την προστασία των παιδιών», πρόσθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενη στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές με θέμα την νομοθεσία που περιορίζει την αναφορά σε θέματα ομοφυλοφιλίας και διεμφυλικότητας στα ουγγρικά σχολεία.

«Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αφήσουν τους Ούγγρους να εκφρασθούν. Η γραφειοκρατική ελίτ δεν θέλει να αποδεχθεί την ελεύθερη επιλογή και την άποψη των Ούγγρων!».

 

Για «επικίνδυνη τάση» των ευρωπαϊκών θεσμών να υπερβαίνουν τα όρια των ευρωπαϊκών συνθηκών, μίλησε πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η απόφαση επιβεβαιώνει μία επικίνδυνη τάση του δικαστηρίου της ΕΕ και των θεσμών του μπλοκ να υπερβαίνου τα όρια των συνθηκών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πιοτρ Μύλερ, κατά την γνώμη του οποίου δεν υπάρχει βάση για την παρακράτηση ευρωπαϊκών πόρων από την Βαρσοβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ